Šādu viedokli premjers paudis šodien tikšanās laikā ar kultūras ministri Helēnu Demakovu (TP), ar kuru pārrunāti kultūras jomas jautājumi valdības deklarācijas īstenošanai.
 
Ministru kabineta preses sekretārs Aivis Freidenfelds aģentūru LETA informēja, ka Godmanis un Demakova pārrunājuši gatavošanos XXIV Vispārējiem latviešu dziesmu un XIV Deju svētkiem. Atzīts, ka nepastāv negaidīti šķēršļi turpmākajā svētku norises organizēšanā.
 
Pārrunājot jautājumu par gatavošanos Latvijas neatkarības 90.gadadienas svinībām, tikšanās dalībnieki akcentējuši nepieciešamību veicināt radošu ekonomiku, kuras mērķis ir radīt pamatu augstas pievienotās vērtības produktu – filmu, reklāmas u.c. – attīstībā un ražošanā.
 
Demakova uzsvērusi, ka nepieciešams veicināt dizaina apmācības programmu apguvi dažādās mācību iestādēs.
 
Sarunā skarti jautājumi arī par Kultūras ministrijas (KM) pārraudzībā esošajiem informātikas projektiem – nacionālās enciklopēdijas elektroniskā veidā izstrādi, arhīvu informācijas digitalizāciju u.c.
 
Tāpat apspriests paveiktais Eiropas Savienības fondu apguvē kultūras jomas projektiem.
 
Demakova iepazīstinājusi ar Valsts kultūrkapitāla fonda paveikto un iecerēto, kā arī informēja par Latvijas muzeju aktualitātēm.
 
KM sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Zvirbule aģentūru LETA informēja, ka ministrija turpina īstenot Bila un Melindas Geitsu fonda līdzfinansēto publisko bibliotēku attīstības projektu, šā gada laikā plāno izveidot un attīstīt vienoto arhīvu, muzeju un bibliotēku portālu kultūras resursu pieejamībai un nacionālās digitālās bibliotēkas "Letonika" arhitektūru.
 
Uz Latvijas digitālās kultūras kartes bāzes plānots izveidot nemateriālā kultūras mantojuma reģistru. Tāpat tiks uzsākts darbs pie digitālās nacionālās enciklopēdijas izveides.
 
No iesāktajiem darbiem mantojuma saglabāšanas jomā KM plāno pabeigt Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansēto kultūras mantojuma projektu īstenošanu Rundāles pils muzejā, Bauskas pilī, Cēsu pils muzejā un citviet.
 
Tāpat ministrijas prioritāte ir nodrošināt Eiropas Savienības struktūrfondu finansējuma 2007.-2013.gadam un Norvēģijas finanšu instrumenta pieejamību kultūras mantojuma projektiem. KM sadarbībā ar "Valsts nekustamajiem īpašumiem" turpinās darbu infrastruktūras atjaunošanas programmas "Mantojums 2018" īstenošanai.
 
Šogad plānoti trīs lieli starptautiski projekti – jau pagājušajā gadā iesāktā Latvijas kultūras sezona Krievijā, kas turpināsies līdz 30.aprīlim, un Krievijas kultūras dienas Latvijā no 21.jūnija līdz 30.jūnijam. No 30.aprīļa līdz 31.maijam Latvijā notiks Vācijas kultūras mēnesis, kura laikā Rīgā uzstāsies arī izcilais orķestris "Berlīnes filharmoniķi". Tāpat gandrīz visa gada garumā līdz novembrim Latvijas kultūras pārstāvji piedalīsies Baltijas valstu kultūras festivālā Vācijā "Essentia Baltica 2008".
 
Pēc pagājušā gada nogalē noslēgtā metu konkursa KM sadarbībā ar represēto sabiedriskajām organizācijām un Rīgas domi turpinās attīstīt Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla projektu. Šī gada laikā plānots izstrādāt tehnisko projektu.
 
 
Danute Tomsone LETA
Copyright © LETA