Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Ģenerālā asambleja atzīst šo kā dienu, kas veltīta, lai stiprinātu miera ideālus starp nācijām un cilvēkiem. 2017. gada L4P dienas tēma ir “Kopā par mieru: iecietība, drošība un cieņa visiem”, kuras pamatā ir globālā kampaņa TOGETHER, kas veicina iecietību, drošību un cieņu pret ikvienu, kas spiests bēgt no mājām, meklējot labāku dzīvi.

Rīkojieties lokāli, pieslēdzieties globāli!

Ikviena bibliotēka ir aicināta pievienoties iniciatīvai “Bibliotēkas par mieru”, 21. septembrī atzīmējot L4P dienu un pievienojot savu pasākumu librariesforpeace.org. Ir iespēja arī apņemties rīkoties, lai panāktu mieru, dalīties ar jūsu bibliotēkas stāstu par miera vairošanu un ceļot pa L4P karti, lai apskatītu, kā bibliotēkas un bibliotēku darbinieki visā pasaulē veicina mieru.

Apmeklējiet librariesforpeace.org, lai iegūtu plašāku informāciju par projektiem un resursiem, kā arī lai pievienotu, skatītu un meklētu aktivitātes. Pievienojieties kustībai, lai veidotu mierpilnu un ilgtspējīgu pasauli! Dalieties ar informāciju arī sociālajos tīklos, izmantojot tēmturus #librariesforpeace #peaceday.

Trīs veidi, kā bibliotēkas un to draugi ierosina atzīmēt L4P dienu:

veidot starpkultūru un starpkonfesiju dialogus;

piedalīties Chalk4Peace http://www.chalk4peace.org/eventinfo.html vai “Miera dzērves” (The Peace Crane) projektā https://peacecraneproject.org;

veidot mācību programmas/kursus, kuros uzmanības centrā ir miers un ar to saistītas tēmas (piemēram, Peace Speaks Up http://proyectos.banrepcultural.org/proyecto-paz/ (spāniski); video ar angļu subtitriem https://www.youtube.com/watch?v=WMeaEX6XQHU).

ANO ieteikumi:

21. septembrī ievērot klusuma minūti (plkst. 12.00);

palīdzēt bēgļiem un migrantiem savā kopienā;

vērot vispasaules studentu videokonferenci, kas notiks 15. septembrī no plkst. 9.30 līdz plkst. 12.30 ANO galvenajā mītnē.

Apņemšanās

 
Apņemieties rīkoties, lai veicinātu mieru. Apsveriet šādas iespējas:

CLIA (Community-Library Inter-Action) librariesforpeace.org/clia;

ANO ilgtspējīgas attīstības mērķi https://librariesforpeace.org/sustainabledevelopment;

pakalpojumi bēgļiem https://publish.illinois.edu/projectwelcome.

Dalieties ar stāstu

Bibliotēkām ir ietekme savās kopienās, un tās var veicināt mierīgas un ilgtspējīgas pasaules attīstību. Jūsu stāsts var būt jebkas, ieskaitot šādas 3 darbības:

izveidojiet grāmatu (piemēram, projekts The Relindial cartonera https://www.ifla.org/node/11456);

definējiet, ko jums nozīmē miers (piemēram, https://librariesforpeace.org/perspectives);

veiciet pētījumus par mieru (piemēram, Natālijas Bermudezas Kvortrupas (Natalia Bermudez Qvortrrup) bakalaura disertācija par bibliotēkām un miera veidošanu https://fagarkivet-hioa.archive.knowledgearc.net/bitstream/handle/123456789/1021/106.pdf?sequence=1).

Bibliotēkas un to draugi visā pasaulē pievienojas kustībai “Bibliotēkas par mieru”. Bibliotēku un nozares speciālistu darbības, apņemšanās un stāstu globālo ietekmi iespējams apskatīt L4P kartē https://librariesforpeace.org/map.

Arī Latvijas bibliotēkas ir aicinātas pievienoties!

Plašāka informācija par svētku idejām atrodama https://librariesforpeace.org/librariesforpeaceday/

 

 

Ziņu sagatavoja:

Kristīne Deksne 

Latvijas Nacionālā bibliotēka

Bibliotēku attīstības centrs

Bibliotēku portāla redaktore

Tālr.: 67716043

portals@lnb.lv 

kristine.deksne@lnb.lv