Marta sākumā izdevniecības “Dienas Grāmata” projekta “Mēs. Latvija, XX gadsimts” ietvaros klajā nāca Gundegas Repšes romāns “Bogene”. Repše ir arī sērijas “Mēs. Latvija, XX gadsimts” idejas iniciatore un autoru pulcinātāja kopīgajam darbam, kam jātiek īstenotam līdz Latvijas simtgadei.

 

Romānā aplūkotais laikposms – 1940. gads jeb Baigais gads lasītāja acīm paveras no Lesteru dzimtas skatpunkta. Lesteri ir turīga, izglītota un inteliģenta kurzemnieku dzimta.  Visspilgtāk autore akcentējusi dzimtas sievietes, tādējādi jau pašā romāna struktūrā iekapsulējot tā nosaukuma skaidrojumu. Bogene, dievene – šajā darbā vienlaikus ir htoniskais gars, mājas pavarda sargātāja, kas Lesteros ienākusi līdz ar Bertu un par kuru Berta turpina rūpēties, saņemot tās aizsardzību pat galēja izmisuma situācijās. Vienlaikus Bogene ir arī mātes nenobendētais zīdainis par kuru tālajā ceļā uz Sibīriju rūpējas Bertas meita Lote. Bogene ir ne vien pirmatnējs sievišķais spēks, bet arī sākums un gals, nāve un atdzimšana, vārga, bet cerība – kas zina, varbūt zīdainīte tomēr izdzīvoja un atgriezās.

 

Literatūrzinātniece Anita Rožkalne par romānu “Bogene” saka: “Tas aizcērt elpu un apžilbina ar spilgto raksturu cilvēcisko lielumu. Tas tiecas izprast mūžības viļņus, un tajā atainotā baisu nojautu nakts ir ar mīlestības smaržu un izmisīgas cerības zeltījumu.”

 

Sērijas “Mēs. Latvija, XX gadsimts” veidošanā iesaistījušies trīspadsmit latviešu rakstnieki, uzņemoties rakstīt katrs par savu nosacītu Latvijas 20. gadsimta vēstures periodu. Sērijā jau izdoti pieci romāni- O.Zebra “Gaiļu kalna ēnā”, P.Bankovska “18”, M.Bērziņa “Svina garša”, G.Bereļa “Vārdiem nebija vietas” un N.Ikstenas “Mātes piens”.

 

Tikšanos ar rakstnieci Gundegu Repši vadīs Rakstnieku un tulkotāju mājas direktore Andra Konste. Ieeja uz pasākumu bez maksas.