Puses bija vienisprātis, ka kultūra ir klāt visos dzīves aspektos. Tikšanās laikā tika runāts par kultūras jomas aktuālajiem problēmjautājumiem gan Latvijā, gan pasaulē, piemēram, kā pārliecināt cilvēkus, kas pasauli redz caur ekonomikas prizmu, par kultūras lomu nacionālās identitātes jautājumos un kultūras un valsts nacionālā attīstības plāna ciešo saistību?

 

Kā norādīja S.Duvelli, ekonomiski attīstīto valstu, piemēram, Japānas piemērs rāda, ka, neraugoties uz augsti attīstīto tehnoloģiju plašo pieejamību, būtiska ir iekļaujoša sabiedrība jeb katra cilvēka iesaistīšana, kas ir viens no kultūras aspektiem, līdztekus mieram, solidaritātei, videi. Sarunas gaitā tika akcentēts, ka sabiedrības iesaistīšana un ilgtspēja, kuru nodrošināt spēj kultūra, ir ikviena cilvēka veiksmīgas attīstības un labklājības pamats.

 

Diskusijas gaitā Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti un UNESCO pārstāve uzsvēra galvenos iemeslus, kāpēc nepieciešams investēt kultūrā. Kultūra ir produkts, kas tāpat kā jebkura cita prece dod tiešu ieguldījumu ekonomikā. Būtiski, ka vienādības zīme liekama starp investīcijām kultūrā un investīcijām radošumā, kas savukārt nozīmē ieguldījumu zinātnē. Kā piemēru var minēt pētījumu, kurā teikt, ka izglītība mākslas jomā uzlabo bērnu iemaņas gan matemātikā, gan citos priekšmetos, kas nav cieši saistīti ar kultūru. Tāpat būtisks faktors, kas pamato nepieciešamību investēt kultūrā, ir fakts, sabiedrība, kas iesaistīta ar kultūras palīdzību, ir motivētāka darboties valsts un sabiedrības labā.

 

Diskusijas noslēgumā deputāti bija vienisprātis, ka tikšanās laikā gūtas vērtīgas atziņas, un pauda gatavību aizstāvēt izglītības un kultūras kā vērtību nepieciešamību sadarbībā ar UNESCO.

 

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: http://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157630450399010/