Nokia vienojas ar Microsoft

Somijas mobilo telefonu ražotājs šogad veica nepieciešamos pasākumus, lai sāktu pārvarēt neveiksmes. Kompānijas vadību 2010. gada nogalē pārņēma kanādietis Stīvens Elops, kurš savulaik bija darbojies tehnoloģiju kompānijā Microsoft, un rezultātā diezgan likumsakarīgi Nokia ar Bila Geitsa dibināto kompāniju vienojās par alternatīvu mobilo tālruņu (ar Windows Phone operētājsistēmu) izstrādi, kam jākompensē pašu radītās Symbian platformas trūkumi un tās veicinātais tirgus daļas kritums, un patērētāju apmierinātības rādītāju pasliktināšanās.

 

Mirst Apple līdzdibinātājs Stīvs Džobss

5.oktobra rītā pasauli pāršalca ziņa – pēc ilgstošas cīņas ar vēzi 56 gadu vecumā miris tehnoloģiju kompānijas līdzdibinātājs un ilggadējais vadītājs Stīvs Džobss. Cilvēks, kurš prata saskatīt daudzu tehnoloģiju un produktu potenciālu, cilvēks, kurš neklausījās skeptiķos, cilvēks, kurš vienmēr bija pārliecināts, ka rīkojas pareizi un domā vispareizāk.

 

iPhone 4S, iPad 2
Nedaudz vairāk kā nedēļu pēc Džobsa aiziešanas viņsaulē Apple produkcijas fanu miljoniem tika prezentēts jaunākais iPhone modelis 4S. Tas gan izrādījās vien līdzšinējā modeļa uzlabota, jaudīgāka versija nevis pilnīgi jauns izstrādājums, uz ko daudzi lika milzīgas cerības, taču rindas pie Apple veikaliem visā pasaulē tāpat veidojās garas un ikviens sevi cienošs iegrauztā ābola zīmola pielūdzējs uzskatīja par pienākumu vismaz censties būt pirmajam iPhone 4S ieguvējam.

Pusgadu iepriekš Apple prezentēja arī planšetdatora iPad jaunāko versiju – plānāku, jaudīgāku un iekārojamāku. Arī pēc tās cilvēki ilgas stundas bija gatavi pavadīt pie veikalu durvīm.

 

Vispār 2011. gadu var uzskatīt par gadu, kad strauji pieauga planšetdatoru izplatība, jo tos sāka piedāvāt aizvien vairāk kompāniju – gan elektronikas koncerni, gan mobilo telefonu ražotāji.

 

NASA noslēdz atspoļkuģu programmu

Ārkārtīgi sarežģīta, dārga un bīstama, bet tai pašā laikā arī praktiska bija atspoļkuģu izmantošana astronautu un kravu sūtīšanai kosmosā uz kosmiskajām stacijām – vispirms MIR, bet tagad Starptautisko kosmisko staciju (SKS), kā arī satelītu un teleskopu nogādāšanai izplatījumā un apkalpošanai.

 

Kopumā 30 gadu laikā tika veikti 135 atspoļkuģu lidojumi, no kuriem divi bija neveiksmīgi – 1986.gadā pacelšanās laikā eksplodēja Challenger, savukārt 2003. gadā nolaišanās laikā, apmēram 16 minūtes pirms plānotās nosēšanās, eksplodēja Columbia. Abās katastrofās bojā gāja 14 astronauti.

 

Atspoļkuģu programmas beigas iezīmēja lidaparāta Atlantis atgriešanās uz Zemes šā gada 21. jūlijā.

 

Atklāj dzīvībai piemērotas planētas

Viena no šādām planētām atklāta apmēram 1000 gaismas gadu attālumā no Zemes. Tā ir tikpat liela kā mūsu planēta, taču tās virsmas temperatūra šobrīd ir pārāk augsta, lai uz tās varētu atrasties dzīvība. Zinātnieki gan norāda, ka pirms miljoniem gadu, kad planēta atradās tālāk no centrālās zvaigznes, uz tās varētu būt bijuši okeāni un, iespējams, arī dzīvība. Pavisam neesen izplatījumā esošais Keplera teleskops atklāja vēl virkni planētu, kas varētu būt piemērotas dzīvībai – Kepler 22b, Kepler 22f un Kepler 22e. Zinātnieki ir pārliecināti, ka atklājumi neizpaliks arī turpmāk, jo Keplera teleskopa acs turpina uzmanīgi vērot zvaigžņotās debesis.

 

 

Lielajā hadronu paātrinātājā atrod meklēto

Pēc ilgiem meklējumiem zinātniekiem izdevies lielā hadronu paātrinātāja eksperimentos atklāt liecības, ka tā dēvētā dievišķā daļiņa jeb Higsa bozons varētu tik tiešām pastāvēt. Zinātnieki uzskata, ka tieši pateicoties Higsa bozonam tūlīt pēc lielā sprādziena veidojās matērija, galaktikas, zvaigznes un planētas.

 

Google palaiž savu sociālo tīklu

Interneta gigants Google 2011. gadā publiskai lietošanai nodeva savu sociālo tīklu Google+. Pirmajā brīdī interese par to bija liela un izskanēja gandarījuma pilnas ziņas par lietotāju skaita pieaugumu līdz 10, vēlāk 20 un vēl vairāk miljoniem, tomēr patiesībā nepārspējams līderis joprojām ir Facebook. Tam aizvien vairāk piekritēju ir arī Latvijā, bet kopējais reģistrēto lietotāju skaits jau pārsniedz 800 miljonus. Latvijā jaunākie interneta mediju pētījumi tikmēr apliecina, ka no sociālajiem tīkliem visvairāk lietotais ir draugiem.lv.

 

Būtiski aug viedtālruņu veiktspēja

2011. gadā piedzīvojām būtisku viedtelefonu veiktspējas pieaugumu. Aizvadītajā gadā patērētājiem lietošanai tika nodotas aizvien jaudīgākas ierīces, tostarp arī pirmais telefons ar divkodolu procesoru – LG Optimus 2X. Tagad divkodolu procesorus savos augstākās klases telefonos piedāvā arī citi ražotāji. Starp citu, LG bija arī pirmais, kas šogad apgrozībā laida telefonu (LG Optimus 3D), ar kuru var bildēt un filmēt 3D režīmā, un vēlāk iegūto materiālu turpat telefona ekrānā, tādā pašā formātā arī skatīties; bez speciālām uzpariktēm un brillēm.

 

Cilvēka radīts lidaparāts sasniedz Saules sistēmas robežu

NASA zonde Voyager 1 nonākusi aptuveni 20 miljardu kilometru attālumā no Saules un kopš 2004.gada pēta Saules sistēmas pierobežas zonu. Voyager 1 tagad atrodas Saules sistēmas reģionā, kas tiek dēvēts par stagnācijas zonu. Voyager 1 atlicis pārvarēt pavisam nelielu attālumu, lai pilnībā pamestu Saules sistēmu un kļūtu par pirmo cilvēku radīto zondi, kas iegājusi starpzvaigžņu telpā.

 

Gada lasītākā ziņa rubrikā Tehnoloģijas & zinātne

Lielāko lasītāju uzmanību aizvadītajā gadā piesaistīja vēsts par to, ka BBC dokumentālistiem izdevies nofilmēt nāves pirkstu. Šeit gan nav runa par nāvi, kā mītisku tēlu, kas pārvietojas ar izkapti rokā, bet gan par kādu parādību arktiskajos ūdeņos – veidojoties ledum, pāri paliek ārkārtīgi sāļš šķidrums, kas grimst dzelmē un sasaldē ap to esošo jūras ūdeni. Būtībā veidojas zemūdens lāsteka, kas, sasniedzot jūras gultni, iesaldē ikvienu dzīvo radību, kas tai gadās ceļā.