Līdz šim grāmata iznākusi vācu, poļu, itāļu un angļu valodā; jau augustā latviešu izdevumu varēs iegādāties grāmatnīcās un katoļu draudzēs. Grāmatu Pasaules gaisma latviešu valodā ar Baltic International Bank finansiālu atbalstu klājā laidusi izdevniecība Vox Ecclesiae sadarbībā ar izdevniecību Pētergailis. Ieņēmumi no grāmatas tirdzniecības tiks atvēlēti nākamajiem Romas katoļu baznīcas Latvijā izglītojošajiem projektiem.

 

“Pirmo reizi pasaules vēsturē pāvests atbild uz jautājumiem personiskā un tiešā intervijā. Acīmredzot tam ir nopietns iemesls. Benedikta XVI priekšgājējs Jānis Pāvils II, nespēdams atvēlēt laiku intervijai ar itāļu žurnālistu Vittorio Messori klātienē, uz viņa jautājumiem atbildēja rakstiski. Tā tapa grāmata Pārkāpjot cerības slieksni, kas drīz vien kļuva par bestselleru un izraisīja lielu interesi arī to cilvēku vidū, kas nav kristieši. Benedikts XVI ir ņēmis vērā Jāņa Pāvila II pieredzi, un tā kā ir pārliecināts, ka pašreiz izšķiras pasaules liktenis, vēlas izmantot visus iespējamos veidus, lai uzrunātu un pamudinātu cilvēkus ietekmēt apkārt notiekošos procesus” grāmatas unikalitāti skaidro Rīgas arhibīskaps – metropolīts Zbigņevs Stankevičs.

 

Rīgas arhibīskaps – metropolīts Zbigņevs Stankevičs atzīst, ka ir būtiski, lai uzņēmēji atbalstītu šādu grāmatu izdošanu, tādējādi nodrošinot sabiedrībai iespēju dzimtajā valodā iepazīties ar mūsdienu pasaules uzskatu un tendenču vērtējumu. Grāmatas tulkošanas un izdošanas ideju atbalstīja Valērijs Belokoņs, kurš pauž pārliecību, ka tieši šobrīd sabiedrībai ir laiks pārvērtēt vērtību sistēmu un ētikas principus, kas vistiešākajā veidā ietekmē visas sabiedrības attīstības gaitu.

 

“Šī ir izcila grāmata par fundamentālām mūsu esamības lietām šolaiku pasaulē. Tā nepastarpināti sniedz atbildes uz jautājumiem gan par gluži personīgām, gan visas Katoliskās Baznīcas tēmām, par sabiedriskiem, politiskiem un ekonomiskiem procesiem pasaulē, nevairoties no pretrunīgām, polemiskām un nepatīkamām lietām,” saka grāmatas literārais redaktors, bijušais Latvijas vēstnieks pie Svētā Krēsla Alberts Sarkanis. “Pāvests Benedikts XVI sarunā ar žurnālistu Pēteri Zēvaldu neignorē pret viņa pontifikātu vērsto kritiku, ticības un prāta attiecību problemātiku, kā arī mūsdienās tik aktuālus jautājumus kā globālā ekonomikas krīze, Eiropas izaicinājumi, kristīgo vērtību saglabāšana, relatīvisms, jaunais ateisms”.

 

Baltic International Bank valdes priekšsēdētāja Ilona Guļčaka uzsver, ka grāmatas Pasaules gaisma iznākšana latviešu valodā īsi pirms Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkiem Aglonā ir dziļi simboliska, jo mudina katru lasītāju doties sevis un apkārtējās sabiedrības patieso vērtību apzināšanās ceļā. “Ar Benedikta XVI roku latviski rakstītais grāmatas nosaukums Pasaules gaisma apliecina pāvesta patieso vēlmi uzrunāt arī Latvijas sabiedrību, kurai, tāpat kā visai pasaulei, šobrīd ir risināmi daudzi aktuāli morāli ētiskie un pasaules uztveres jautājumi. Grāmata uzrunā visplašāko lasītāju loku. Gan ticīgie, gan šaubīgie, gan arī neticīgie, lasot šo grāmatu, sāks apsvērt, ko viņi īsti zina par pāvestu Benediktu XVI, Katolisko baznīcu un tās nākotni”, saka Ilona Guļčaka.

 

Par būtiskākajiem grāmatā aplūkotajiem jautājumiem, kas īpaši aktuāli arī Latvijā, Rīgas arhibīskaps – metropolīts Zbigņevs Stankevičs nosauc bieži sastopamo stereotipu, ka ticība ir pretrunā ar prātu un ierobežo cilvēku, laupot tam prieku. “Pāvests intervijā ļoti skaidri atklāj ticības racionalitāti un to, ka kristietība rada prieku un sniedz plašumu”, uzsver Rīgas arhibīskaps. Viņš kā Latvijai aktuālu nosauc arī Benedikta XVI brīvības jēdziena skaidrojumu. Pāvests grāmatā runā par tā saukto negatīvo toleranci – kad dažāda veida minoritātēm tiek ļauts atklāti manifestēt savus uzskatus, bet vienlaikus notiek mēģinājumi izskaust kristīgos simbolus, piemēram, krustu no publiskās telpas. Tādā veidā parādās kaut kas līdzīgs vienvirziena brīvībai jeb minoritāšu diktatūrai. Līdz ar to “tolerances vārdā tiek likvidēta tolerance,” kas ir īstais drauds patiesai demokrātijai, pāvestu citē Zbigņevs Stankevičs.

 

Daudzu grāmatu autors Pēters Zēvalds (1954) vairākus gadus bijis žurnālu “Der Spiegel” un “Stern” un laikraksta “Süddeutsche Zeitung” galvenais redaktors. Šobrīd ir neatkarīgais žurnālists. Dzīvo Minhenē, Vācijā.

 

Grāmatas vāka noformējumam virsrakstu latviešu valodā Pāvests Benedikts XVI ir uzrakstījis pašrocīgi.