Rakstniece ar lasījumu no topošā romāna uzstāsies Baltijas autoru prozas vakarā “Pietura – Baltija”, kas notiks Latvijas Nacionālās bibliotēkas ātrijā 6.decembrī plkst.18.

Sabaļauskaites romāna fragmentu latviski tulkojusi Dace Meiere. Pasākumā uzstāsies arī Jāns Undusks no Igaunijas ar tulkotāju Maimu Grīnbergu, lietuvietis Alvīds Šlepiks ar tulkotāju Jāni Elsbergu, bet Latviju pārstāvēs rakstniece un dramaturģe Inga Ābele.

Sabaļauskaite ir dzimusi Viļņā, taču jau vairāk nekā desmit gadus uzturas Londonā. Rakstniecei ir doktora grāds mākslas vēsturē. Patlaban viņa strādā par Lietuvas lielākā dienas laikraksta ārzemju korespondenti.

Latviešu lasītājiem Sabaļauskaite ir pazīstama ar vēsturisko romānu “Silva rerum” 2008. gadā, kam sekojis turpinājums “Silva rerum II” 2011. gadā. 2014. gada novembrī pazīstamais romāns piedzīvojis jaunāko turpinājumu – “Silva rerum III”. Romāns ne tikai izpelnījies plašu atsaucību lasītāju vidū, bet guvis arī kritiķu atzinību. Tas apbalvots ar pirmo Jurgas Ivanauskaites literāro prēmiju 2009.gadā, ieguvis titulu “Lietuvas Gada grāmata 2009” un iekļauts dekādes desmit nozīmīgāko lietuviešu grāmatu sarakstā 2010. gadā. Daces Meieres tulkojums latviešu valodā tika nominēts “Literatūras gada balvai 2011”. 2012. gadā tas tika apbalvots ar Ventspils pilsētas domes balvu “Sudraba tintnīca”, bet šogad darbs iekļuvis starp latviešu lasītāju 100 mīļākajām grāmatām Latvijas Televīzijas šovā “Lielā lasīšana”.

“Latviešu literatūrā ne tagad, ne jelkad agrāk nav bijis neviena darba, kas tik daudz stāstītu par mūsu vēsturi, turklāt būtu sarakstīts brīnišķīgā, izkoptā valodā, apveltīts ar augstu lasāmības koeficientu un vienlaikus rosinātu uz pārdomām par sevi pašu, savu vietu dzīvē, mīlestību pret tuvāko un dzimto zemi kā vietu, kur šīs vēlmes un vajadzības realizēt pilnā mērā. Bet lietuvieši tikmēr raksta episkas grāmatas par mūžīgām vērtībām, iegrimstot reālismā un pat (kā Sabaļauskaite) maģiskajā reālismā, rakstības manierē, kas ļauj šo darbu salīdzināt ar tādu pasaules līmeņa meistaru kā Salmana Rušdi un Gabriela Garsijas Markesa daudzkārtainajiem vēstījumiem,” par grāmatu stāstījusi “Diena.lv” žurnāliste Kristīne Sadovska.

Jau ziņots, ka no 2. decembra līdz 7. decembrim Rīgā norisināsies literatūras festivāls “Prozas lasījumi 2014″, kas pulcēs gan lasītāju iecienītus Latvijas rakstniekus, gan jaunos autorus, gan arī īpašus ārvalstu viesus. Festivālu organizē Latvijas Literatūras centrs ar Rīgas domes un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Ieejas visos pasākumos ir bez maksas.