Jaunā Latvijas Kultūras kartes mobilā aplikācija noderēs, lai saņemtu informāciju par vairāk kā 10 000 kultūras objektu 22 nozarēs. To skaitā ir tūrisma maršrutos iekļautie kultūrvēstures objekti (muižas, pilis, baznīcas), kultūras iestādes (muzeji, bibliotēkas, teātri, kultūras centri u.c.), organizācijas (mākslas skolas un studijas, nevalstiskās organizācijas) un kultūras pakalpojumu sniedzēji (galerijas, amatnieku darbnīcas).

 

Lietojumprogrammas prezentācijā, kas 26.februārī notika Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā, KISC projektu vadītājs Jānis Ziediņš informēja, ka, izmantojot Kultūras kartes mobilo lietojumprogrammu, viedtālruņu lietotāji var ērti un operatīvi saņemt kultūras objekta kontaktinformāciju, sazināties ar to piezvanot vai nosūtot e-pastu, uzzināt darba laiku, kartē redzēt objekta, kā arī tuvākajā apkārtnē esošo citu objektu atrašanās vietu, iegūt saites uz papildu informācijas avotiem internetā. Mobilā lietotne piedāvā ne tikai veikt objektu meklēšanu, bet arī atlasīt favorītus, pievienot komentārus un objekta fotoattēlus, tādējādi līdzdarbojoties Latvijas kultūras objektu atpazīstamības veicināšanā.

 

Aplikācija pieejama Apple iOS, Microsoft Windows Phone un Google Android veikalos, meklējot «Kultūras karte» vai sekojot saitei http://app.kulturaskarte.lv.

 

Jauno lietojumprogrammu pirmie vērtēja KISC direktors Armands Magone, Microsoft Latvia vadītājs Ēriks Eglītis, Kultūras ministrijas Stratēģijas un reģionālās kultūrpolitikas nodaļas vadītāja Dace Ziemele un lietojumprogrammas izstrādātāja SIA “Amberphone” direktors Didzis Andersons. KISC direktors Armands Magone uzsvēra: “Mēs lepojamies, ka Kultūras informācijas sistēmu centrs ERAF līdzfinansētā projekta “Kultūras un atmiņas institūciju vienotās informācijas pārvaldības sistēma” ietvaros ir izveidojis mūsdienīgu pakalpojumu, kas veicinās Latvijas kultūras nozares un objektu popularitāti īpaši tās paaudzes vidū, kas ikdienā aktīvi izmanto viedtālruņus.”

 

Microsoft Latvia prezentācijas dalībniekiem piedāvāja iespēju jauno mobilo lietotni izmēģināt arī uz jaunajiem Windows Phone 8 telefoniem. “Pateicamies Kultūras informācijas sistēmu centram par iniciatīvu un apsveicam ar pirmo valsts pārvaldes iestādes sagatavoto mobilo lietojumprogrammu visām trim platformām. Protams, īpašs prieks, ka ir padomāts par Windows Phone lietotājiem, kuru skaits ik dienu aug ne vien pasaulē, bet arī Latvijā. Mūsu klienti augstu novērtē augošo lietotņu skaitu, kas ir izstrādātas tieši viņiem, un šī mobilā lietotne viennozīmīgi gūs atzinību Latvijas lietotāju vidū,” saka Ēriks Eglītis, Microsoft Latvia vadītājs. Savukārt Didzis Andersons no SIA “Amberphone” atzina, ka, testējot aplikāciju, pats atklājis ne vienu vien līdz šīm nezināmu kultūras objektu. Viņš arī izteicās, ka darbs pie lietotnes bijis interesants un uzņēmumam ir izdevusies izstrādāt ērti lietojamu produktu.

 

Kultūras informācijas sistēmu centrs, kas strādā Kultūras ministrijas pārvaldībā, ir pirmā valsts pārvaldes iestāde, kas izstrādājusi mobilo aplikāciju, kas pieejama gan Apple iOS, gan Microsoft Windows Phone un Google Android lietotājiem.

 

Kultūras karte ir informācijas vietne (www.kulturaskarte.lv) jeb datu bāze, kurā apkopota valsts kultūras statistika, informācija par Latvijas kultūras procesu un institūciju daudzveidību, pārklājumu, aktivitātēm, kultūras infrastruktūras materiāltehnisko stāvokli.