30.augusta saulainajā trešdienā Kārļa Ulmaņa dzimtajās mājās “Pikšās” notika LBB Zemgales reģiona bibliotekāru “Vasaras skola”, kuru šogad pirmo reizi rīkoja Dobeles novada Centrālā bibliotēka. Pasākums sākās ar dalībnieku reģistrēšanos un rīta kafijas vai tējas baudīšanu, kuru dalībnieku cienastam dāvināja SIA “Dream”.
Pēc rīta kafijas visi pulcējās uz pasākuma svinīgo atklāšanu, kurā ievadrunu teica DNCB direktore Lana Augule, Dobeles novada Kultūras un sporta pārvaldes vadītāja Māra Krūmiņa un Dobeles novada domes priekšsēdētāja vietnieks Guntis Safranovičs, novēlot bibliotekāriem piedalīties radošajās un sportiskajās aktivitātēs, smelties iedvesmu un enerģiju savam ikdienas darbam, sagaidot jauno sezonu, kā arī, izmantot izdevību un iepazīties ar “Pikšām” – vietu, kas ir Dobeles novada lepnums. Turpinājumā pasākuma dalībnieki varēja baudīt Penkules kultūras nama kapelas “Luste” muzikālo sveicienu, kas tik ļoti iederējās “Pikšu” burvīgajā lauku ainavā. Koncerts noslēdzās ar mugurdanci, kas pulcēja Vasaras skolas dalībniekus raitā dejas solī un bija labs sākums turpmākajām aktivitātēm.
Pie reģistrācijas bibliotekāri izvēlējās dalībnieka kartīti sarkanā, zilā, zaļā vai dzeltenā krāsā, kas nozīmēja, ka pasākumā būs jādarbojas komandās. DNCB direktore Lana Augule izstāstīja par turpmāko uzdevumu izpildi, kas notiks pa stacijām. Šādas stacijas kopumā bija četras – 1) Piespraudes izgatavošana, 2) Dzejnieces Ineses Zanderes “Biki Buku” stacija, 3) Zāļu tēju stacija, 4) Ekskursija pa “Pikšām”. Katras stacijas apmeklēšanai komanda drīkstēja izmantot 20 min, pēc kurām atskanēja svilpes signāls un komandai bija jādodas tālāk.
Pirmajā stacijā pasākuma dalībnieki varēja paši izgatavot savu nozīmīti, parādot savu mākslinieka talantu. Kad zīmējums bija gatavs, bibliotekāres Vita Eglīte un Janīna Safranoviča ar DNCB piederošo nozīmīšu izgatavošanas aparātu izgatavoja piespraudi.
Otrajā stacijā dzejniece Inese Zandere un DNCB darbinieces Brigita Baumane un Zigrīda Kleģere lika izspēlēt dažādas spēles ar bērnu dzejolīšiem, grāmatiņām un pat pašiem pagatavot mazo grāmatiņu – “Biki – buku”. Šajā stacijā piedzīvoto bibliotekāri varēs izmantot turpmāk savā darbā, strādājot ar bērniem.
Trešajā stacijā pasākuma dalībniekus sagaidīja smaidīgās bibliotekāres Gundega Strazda un Sveta Kovrigina, iepazīstinot ar dažādām zāļu tējām, kuras varēja ne tikai apskatīt, bet arī glītā lina maisiņā sakombinēt savu tējas maisījumu. Šīm tējām pievienotā vērtība ir tā, ka tās ir audzētas un ievāktas DNCB bibliotēkas meiteņu Kristīnes Ževņenko, Gundegas Srazdas, Rasas Loginas dārzos. Šo staciju varēja nosaukt arī par muzikālo staciju – komandu dalībnieces kopā ar Gundegu pat dziedāja dziesmas.
Ceturto staciju vadīja DNCB metodiķe Rasa Logina, kas šoreiz bija iejutusies gida lomā un raitā solī katru komandu iepazīstināja ar “Pikšām”. Daudzi no pasākuma dalībniekiem šeit viesojās pirmo reizi un ar apbrīnu jūsmoja par šo skaisto vietu, kas vēsturē ir bijusi kā paraugsaimniecība, pēc tam piedzīvojusi grūtus laikus – padomju laikā tikusi nopostīta, bet mūsdienās atjaunota, cenšoties pēc iespējas parādīt kā izskatījās saimniecība laikā, kad tur dzīvoja Kārļa Ulmaņa ģimene. Tādēļ arī šim pasākumam “Vasaras skolai” šī vieta bija vispiemērotākā Dobeles novadā. Liels paldies Gunāram Ulmanim un Ilgai Ķipsnei par viesmīlīgo bibliotekāru uzņemšanu un lielo atsaucību.
Kad komandas bija paviesojušās visās stacijās, tālāk sākās sportiskākas aktivitātes, kuras nodrošināja SIA “Lustes”. Bibliotekāres piedalījās šautriņu mešanas sacensībās, izskrēja jautrības stafetes un pagatavoja abstraktās mākslas glezniņas marmorēšanas tehnikā, kas izraisīja lielu interesi visām dalībniecēm. Aija labprāt dalījās ar informāciju, pastāstot, kur ko var iegādāties un, kādas ir aptuvenās cenas. Bibliotekāres mērojās spēkiem arī “Erudīcijas stafetē” atbildot uz dažādiem āķīgiem jautājumiem par Latviju.
Pēc aktīvi pavadītas dienas bibliotekārus sagaidīja uz ugunskura kūpošs sadraudzības zupas katls.
Diena, kas bija aktivitātēm un pozitīvām emocijām pārbagāta tuvojās beigām. Kolēģi, kuri katru dienu sazinās tikai pa telefonu vai internetu, varēja tikties klātienē, kopā izsmieties, izrunāties un iegūt daudz labu ideju savam ikdienas darbam. Pasākuma noslēgumā katrs pasākuma dalībnieks saņēma dāvaniņas no lieldraugiem “Dobeles dzirnavnieka” un SIA “Baltic Candlles”.
Esam gandarīti par jauko pasākumu, kurš tapa ar Dobeles novada pašvaldības, SIA “Dream”, “Dobeles dzirnavnieka”, SIA “Baltic Candlles”, SIA “Lustes”, muzeja “Pikšas” un DNCB radošās komandas atbalstu.