Silvija Liniņa (1934–2013) ir Latvijas bibliotekārās sabiedrības leģenda – izcila nozares speciāliste, kas bibliotēku jomā darbojusies vairāk nekā pusgadsimtu. Visu darba mūžu aizvadījusi Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, sniegusi ievērojamu ieguldījumu nozares terminoloģijas attīstībā, bijusi ilggadēja Latvijas Bibliotekāru biedrības priekšsēdētāja un Latvijas Universitātes docētāja, iedvesmojusi un izaudzinājusi vairākas bibliotekāru paaudzes… Tā kā Silvijai Liniņai šogad aprit 80. dzīves gadskārta, 28. augustā ar viņai veltītu izstādi tika atklāts Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas 8. stāvs un Bibliotēku un informācijas zinātņu lasītava.

Darbu Latvijas Nacionālajā bibliotēkā Silvija Liniņa uzsāka 1953. gadā. Viena no Silvijas darbības jomām bija bibliogrāfija, kuru viņa mācīja arī Latvijas Universitātes studentiem. Nedaudz vēlāk viņas uzmanības lokā nonāca terminoloģija, kas kļuva par īstu aizraušanos un ko spilgti raksturo Silvijas atzinums: „Darbs terminoloģijas laukā man bija kā otra universitāte”. Daudzi Latvijas bibliotekāri Silviju atceras saistībā ar viņas darbību Latvijas Bibliotekāru biedrībā – gan tās atjaunošanas periodā Atmodas gados, gan vairākkārt vadot šo organizāciju (1996–2002). Silvija Liniņa pazīstama arī kā aktīva dažādu nozares konferenču organizētāja. Viņa bija viena no seminārnometnes LILAEST iniciatorēm, un kā tās „dvēsele un balss” palikusi atmiņā neskaitāmiem bibliotekāriem visā Baltijā.

Izstādē daudzpusīgi parādīts ne tikai Silvijas Liniņas profesionālais veikums, bet arī atvēlēta vieta viņas personības raksturojumam. Visi, kas Silviju pazina, atceras viņu kā spilgtu, erudītu un neatkarīgu personību, jauku, atsaucīgu un sirsnīgu cilvēku, šarmantu un valdzinošu sievieti. Mākslinieces – aktrises un dziedātājas – dotības Silvijai piemitušas jau bērnībā, un visu dzīvi tas viņai bijis nozīmīgs vaļasprieks. “Esmu nolēmusi kļūt par dziedātāju” – tā 1946. gadā intervijā laikrakstam “Pionieris” paziņo 12 gadus vecā Silvija.

Izstādē aplūkojami gan Silvijas Liniņas profesionālo ieguldījumu raksturojoši dokumenti un izdevumi, gan publikācijas un intervijas presē. Īpaši izceļama plašā intervija, kura publicēta nozares periodiskā izdevuma “Bibliotēku Pasaule” slejās (Nr. 28/2004–Nr. 37/2006). Annas Mauliņas un Silvijas Liniņas saruna noder ne tikai kā materiāls bibliotēku vēstures pētniecībai, bet arī kā saistoša lasāmviela. Izstādi papildina dažādos gados tapušas fotogrāfijas.

Aicinām apmeklēt arī Bibliotēku un informācijas zinātņu lasītavu – iepazīties ar lasītavas jaunajām telpām un nozares krājumu, kā arī profesionālo jaunieguvumu un mecenātu dāvinājumu izstādēm!

Bibliotēku un informācijas zinātņu lasītavas daba laiks no 2014. gada 16. septembra:
Pirmdien, trešdien, piektdien 12.00–20.00
Otrdien, ceturtdien 9.00–17.00
Sestdien 10.00–17.00
Svētdien slēgts