Šo maldu dekonstrukcija ir svarīgs bibliotēku un nozares informācijas veidotāju, arī žurnāla “Bibliotēku Pasaule” uzdevums. Viens no izplatītākajiem aplamajiem pieņēmumiem, kam 54./55.numurā veltīta īpaša vērība — demokrātiskā valstī cenzūra nepastāv.

Žurnālā lasiet:

 

  • “Citāda vadīšana. Orķestris bez diriģenta” — tradicionālais hierarhiskais vadības mehānisms kavē proaktīvu un radošu struktūru veidošanos. Pašvadība un augsti sasniegumi — tas ir iespējams.
  • “Latvijas Nacionālo digitālo bibliotēku veidojot” — bibliotekāri nepamatoti baidās no maksas pakalpojumiem. Lietotāji jau sen ir gatavi maksāt par autortiesiski aizsargāta digitālā satura izmantošanu ārpus bibliotēku telpām.
  • “Ieskaties nākotnē jau šodien!: “Lattelecom diena 2011″” — mākoņpakalpojums ļauj 20 minūšu laikā atvērt darbam gatavu virtuālo biroju un ievērojami ietaupīt uz programmatūras licenču, infrastruktūras un IT apkalpošanas rēķina. Prognozē, ka līdz 2013.gadam šo pakalpojumu lietos vairāk nekā 75% klientu apkalpošanas uzņēmumu.
  • “Speciālo krājumu un arhīvu pārvaldības problēmaspekti” — ASV speciālo krājumu glabātāju ikdiena izvērtusies cīņā ar vējdzirnavām — arvien lielāka daļa dramatiski augošo krājumu paliek neapstrādāti, nekataloģizēti un lasītājiem nepieejami. Tiešsaistes katalogos trūkst datu par 71% digitāli dzimušo resursu, 75% vizuālo materiālu, 58% karšu un 50% arhīvu materiālu.
  • “Latgales grāmatniecība 20.gadsimta 20.–30.gados” — pētījums par vienu no pretrunīgākajiem laika periodiem latgaliešu grāmatniecībā.
  • “Grāmata ir… t@vā bibliotēkā… tavā filmā” — paradoksāli, taču Latvijas grāmatu mākslas konkursos grāmatas tiek vērtētas kā kleitas, par kurām neviens nejautā: kurš vērpis šķiedru, kurš audis audumu…
  • “Īss ievads animācijas filmu veidošanā” — kas ir animācija un kā tā saistāma ar bērnu literatūru?
  • “Lasi, mācies, atklāj — piezīmes no ASV” — Ilinoisas pavalsts bibliotēkās lasītāji var īstenot visdažādākās ieceres un piepildīt savus sapņus: izmantot telpas pasākumu organizēšanai un citām aktivitātēm, mācīties dziedāt, fotografēt un uzņemt videofilmas, apgūt mūzikas instrumentu spēli, ierakstīt savu pirmo skaņdarbu un pat sarīkot kāzas. Jo bibliotēkai ir jābūt vietai, kur iespējams viss.
  • Ārzemju bibliotēku notikumi: Japānas bibliotēkas pēc 11.marta zemestrīces; jauna publisko bibliotēku atbalsta programma Īrijā; Bila un Melindas Geitsu fonda Globālo bibliotēku iniciatīvas programmas ietvaros finansētā Rumānijas bibliotēku modernizācijas programma “Biblionet”; Britu muzeja centrālās bibliotēkas slēgšana sakarā ar ievērojamu valsts finansējuma samazinājumu; bīstamā Kolumbijas narkotiku karteļa rajona pārvēršanās kultūras un garīguma centros; jaunumi vērienīgā projekta “Google Books” īstenošanā; ieskats Starptautiskās bibliotēku asociāciju un institūciju federācijas IFLA 77.ģenerālkonferences “Bibliotēkas — vairāk nekā bibliotēkas: integrācija, inovācijas un informācija ikvienam” tematikā.
  • “Pirmais starptautiskais bibliotekāru velobrauciens Kopenhāgena–Berlīne un tā nākotnes ieceres” — aicinām ikvienu Latvijas bibliotekāru piedalīties nākamajā starptautiskajā bibliotekāru velobraucienā 2012.gada augustā! Šoreiz ceļojums ritēs cauri visām trim Baltijas valstīm divu nedēļu garumā. Vairāk: www.cyclingforlibraries.org.
  • Nozīmīgāko Latvijas bibliotēku notikumu apskats un vēl daudz citas profesionāli noderīgas informācijas.

Numurs pieejams lejuplādei (73,2 MB)
 
Papildus žurnāla pilnajai elektroniskajai versijai lejupielādējami arī atsevišķi raksti
 
Plašāka informācija par žurnālu