“Tas, kurš nepiešķir vērtību bibliotēkām, zemu vērtē arī informāciju un zināšanu kultūru. Tā tiek apklusināta pagātnes balss un nodarīts kaitējums nākotnei,” sacīja I. Druviete. Ministre arī uzsvēra, ka “bibliotēkas dvēsele nav tikai grāmatas – tā ir informācija, mācīšanās un cilvēka iekšējā brīvība.”

Ministre arī norādīja, ka pastāv tieša saikne starp lasīšanu un prāta attīstību, un bibliotēkām ir īpaša loma informācijas sabiedrības veidošanā un attīstības procesos. “Bibliotēkas sniedz brīvību – brīvību lasīt, runāt, ideju brīvību, ļauj ikvienam brīvi paust viedokli un sazināties. Tāpat bibliotēka nodrošina saikni ar mūžizglītību un zinātni, tā atver pasaulei un novērš nevajadzīgus ierobežojumus, bibliotēka bez maksas ļauj piekļūt informācijai. Viss mainās, kad mēs lasām,” sacīja I.Druviete.

Ministre arī atzīmēja, ka bibliotēkas attīstās līdzi laikam un tehnoloģijām. “Cilvēki bibliotēku apmeklē, lai iegūtu informāciju. Iespiestās grāmatas ir tikai aisberga virsotne. Taču līdzās tām mūsdienās ir arī e-grāmatas, audiogrāmatas un DVD. Mūsdienās bibliotēka ir arī vieta, kur izmantot internetu un socializēties. Bibliotēka ir informācijas krātuve, un ikvienam tā ir vienlīdzīgi pieejama,” akcentēja ministre, uzsverot, ka “bibliotēkas ir vārti uz nākotni”.

I.Druviete arī atzīmēja, ka ir jāatbalsta un jāizmanto bibliotēkas, kā arī jāiedrošina citi tās izmantot. “Mēdz teikt, ka cilvēka personīgā bibliotēka ir viņa portrets. Pārfrāzējot šo domu, varam secināt, ka nacionāla bibliotēka ir visas nācijas portrets,” piebilda ministre, uzsverot konferences norises vietas – jaunās Latvijas Nacionālās bibliotēkas jeb Gaismas pils – simbolisko nozīmi.