Projektu prezentēs Krievijas Tautas skatuves mākslinieks Sergejs Jurskis.

 

Dewar`s Lasījumi ir unikāls projekts ar vairāk nekā gadsimtu ilgu vēsturi. Šīs tradīcijas aizsācējs ir Viktorijas laikmeta un XX gadsimta sākuma asprātīgais literāts, vispāratzītais intelektuālis un Dewar`s markas kreatīvais ģēnijs Tomass Djuārs. Viņa Londonas savrupnamā ievērojamākie gadsimta pārstāvji baudīja Dewar`s buķeti, gudras sarunas un aktuālu daiļdarbu lasījumus. To starpā bija arī Tomasa Djuāra ceļojumu piezīmes “Ceļojums apkārt pasaulei”. 1894. gadā izdotajā grāmatā tās autors aprakstīja savu pasaules apceļošanas pieredzi: divu gadu laikā viņš bija viesojies 26 valstīs, atvēris tajās 32 Dewar`s markas pārstāvniecības, tādējādi kļūdams par cilvēku, kurš ieradināja pasauli dzert skotu viskiju.

 

Ar Tomasa Djuāra ceļojumu aprakstu iepazīšanu 2009. gadā aizsākās Dewar`s Lasījumu vēsture Krievijā. Grāmatas fragmentus savā lieliskajā manierē lasīja Sergejs Jurskis. Kopš tā laika Dewar`s projekts kļuvis par svarīgu Maskavas sabiedriskās dzīves daļu un pulcina Krievijas galvaspilsētas intelektuālo eliti. Dažādos laikos Lasījumu viesiem uzstājušies Leonīds Parfjonovs, Vladimirs Pozners, Aleksandrs Fiļipenko, Sergejs Šakurovs, Alekss Dubass, Emanuils Vitorgans, Aleksandrs Širvindts, Konstantīns Raikins, Mihails Žvaņeckis, Aleksejs Petrenko, Andrejs Končalovskis, Oļegs Tabakovs un citi izcili aktieri.

 

Šodien Dewar`s lasījumus var nosaukt jau par sava veida klubu intelektuālu baudu cienītājiem. Literāro vakaru draudzīgā, kamerizrādēm raksturīgā atmosfēra krasi atšķiras no citiem saviesīgiem pasākumiem: kļūt par Dewar`s Lasījumu viesi vai dalībnieku ir prestiži un interesanti. Lasījumu gaisotne līdzinās XIX gadsimta Eiropas klasiskajā literatūrā aprakstītajiem literārajiem vakariem. 2011. gadā Sergejs Jurskis noturēja Pirmos Dewar`s lasījumus Sanktpēterburgā, bet tā paša gada pavasarī projekts tika prezentēts Londonā Krievijas Federācijas vēstnieka Lielbritānijā Aleksandra Jakovenko īpašās pieņemšanas viesiem.

 

Vairāk nekā pirms gadsimta bija sākusies Dewar`s viskija pasaules ekspansija, gluži tāpat tagad paplašinās Dewar`s lasījumu ģeogrāfija. Pēc Maskavas, Sanktpēterburgas un Londonas ir pienākusi kārta arī Rīgai. 21. februārī 19.00 restorānā Ciro’s Pomodoro notiks Piermie Dewar`s Lasījumi Rīgā! Izredzētai publikai projektu prezentēs Krievijas Tautas skatuves mākslinieks Sergejs Jurskis, kurš ir atklājis Dewar`s lasījumu sezonas Maskavā un Sanktpēterburgā.

 

Daudzu paaudžu skatītājiem un kolēģiem Sergejs Jurskis ar savu absolūti radošo un prasīgo attieksmi pret realitāti un savu amatu vienmēr ir bijis etalons.

 

Viņš ir aktieru profesijas artefakts, patstāvīga parādība. Arī 77 gadu vecumā viņš ir augstākā mērā aktīvs cilvēks. Būdams Maskavas Mossoveta teātra un teātra “Škola sovremennoj pjesi” aktieris, viņš ir arī režisors un dramaturgs, turklāt arī aktīvi filmējas. Literāro lasījumu žanrā debitējis XX gadsimta sešdesmitajos gados ar Puškina “Grāfa Nuļina” lasījumiem, uz skatuves pavadītā pus gadsimta laikā Sergejs Jurskis ir apguvis visus šīs sarežģītās mutvārdu daiļrades noslēpumus. Un nu viņš ir gatavs ar tiem savaldzināt Rīgas Pirmo Dewar`s Lasījumu viesus.

 

Dewar`s Lasījumu viesi

 

Dewar`s Lasījumi var padižoties ne tikai ar izcilu tajos uzstājušos aktieru sarakstu, bet arī ar apskaužamu viesu sastāvu. Dažu sezonu laikā Lasījumiem ir izveidojusies sava, pastāvīga auditorija, kuru veido tādas sabiedrībā pazīstamas personas kā Pjotrs Avens, Aleksandrs Gafins, Ivans Urgants, Mihails Kusnirovičs, Konstantīns Ernsts, Aleksejs Venediktovs, Marianna Maksimovska, Igors Ugoļņikovs, Pāvels Lungins, Tatjana Arno, Ksenija Sobčaka, Fekla Tolstaja, Ingeborga Dapkunaite, Aleksandrs Dobrovinskis, Aleksandrs Vainšteins, Sofja Trocenko, Mihails Barščevskis un daudzi citi.

 

Arī par Pirmo Rīgas Dewar`s Lasījumu viesiem kļūs ierobežots cilvēku loks: politiķi, veiksmīgi uzņēmēji, radošās elites pārstāvji un tie, kuri veicina Latvijas un Krievijas attiecību pilnveidošanos.

 

Dewar`s leģendārais viskijs

 

Džona Djuāra 1846. gadā radītais kupažētais Dewar`s viskijs ir viena no pazīstamākajām skotu viskija šķirnēm. Produkta augstā kvalitāte un profesionālā virzība sekmējusi to, ka šis dzēriens ieņem stabilu vietu populārāko skotu viskiju sešiniekā savā dzimtenē un ir vispopulārākais skotu viskijs ASV.

 

Šim dzērienam piešķirti vairāk nekā 300 apbalvojumi starptautiskos degustācijas konkursos. Kopš 1893. gada Dewar`s ir Lielbritānijas karaļnama oficiālais piegādātājs.

 

Latvijas tirgū Dewar`s pārstāvēts ar tādām markām kā White Label un Dewar`s 12.

 

Tomass Djuārs – cilvēks ārpus laika

 

Projektu Dewar`s lasījumi iedvesmojusi vēlme godināt lielisko Dewar`s mantojumu un uzsvērt šī zīmola pastāvīgo spēju ieviest inovatīvas formas, kuru iedibināja šīs dzērienu markas radītāja jaunākais dēls Tomass Djuārs (1864-1930). Pateicoties viņa kreatīvajai ģenialitātei un iedvesmas pilnajai attieksmei pret biznesu, Dewar`s no ģimenes uzņēmuma ļoti ātri pārtapa par veiksmīgu transnacionālu zīmolu.

 

1892. gadā Tomass Djuārs devās ceļojumā apkārt pasaulei, lai noorganizētu ģimenes viskija eksportu. Ja XIX gadsimta beigās šis dzēriens bija absolūti lokāls produkts – pat Londonā vairāk populārs bija brendijs, rums un džins, – tad pēc šī ceļojuma par viskiju zināja visa pasaule. Ceļojuma rezultāts bija plašs Dewar`s eksporta tīkls (32 pārstāvniecības 26 valstīs) un sensacionālā ceļojuma piezīmju grāmata “Ceļojums apkārt pasaulei”.

 

Ģeniāls uzņēmējs, nenogurdināms ceļotājs, rakstnieks un filozofs sers Tomass Djuārs kļuva par dzīvu iemiesojumu tai filosofijai, kuru pats nodēvēja par “Dewarism” (“Djuārismu”) jeb Dewar`s filosofiju. Tomass Djuārs bija cilvēks ārpus laika, un arī viņa uzskati, kas izteikti trāpīgos aforismos (piemēram: “Apziņa ir kā izpletnis – tā darbojas tikai atvērtā stāvoklī.”), skan ļoti aktuāli arī mūsdienās. Ne velti sevi par “djuāristiem” dēvē Kventins Tarnino, Edriens Broudijs, Klaivs Ouens un citi mūsu laikmeta varoņi.