Noteikumu projekts gan neparedz papildu izdevumus valsts budžetam, jo Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) programmā “Pašvaldību attīstības nacionālie atbalsta instrumenti” jau ir paredzēts finansējums 451 015 eiro apmērā, lai nodrošinātu iespēju pašvaldību publiskajās bibliotēkās bez maksas izmantot internetu un datorus.

 

VARAM norāda, ka Kultūras informācijas sistēmu centrs katrai pašvaldībai nosūtīs elektroniski parakstītu vēstuli, kurā tiks noteikts saņemtā pakalpojuma un valsts budžeta finansējuma apmērs bezmaksas interneta un datoru izmantošanai to īpašumā esošām publiskajām bibliotēkām.

 

Ministrija arī informē, ka nolūkā pasargāt bērnus, kuri, apmeklējot publiskās bibliotēkas, izmanto bezmaksas interneta pakalpojumu, no bērniem kaitīga satura internetā, visiem publisko bibliotēku datoriem uzstādīti interneta filtri, ir izveidots melnais saraksts ar tām tīmekļa vietnēm, par kurām zināms, ka to saturs ir nevēlams. Filtrs salīdzina vietnes adresi ar melno sarakstu, un, ja tiek atrasta sakritība, lietotājam tiek liegta pieeja vietnei. Melnā saraksta aktualizāciju un uzturēšanu nodrošina interneta pakalpojuma sniedzējs.

 

Papildus tam VARAM vērš uzmanību, ka, lai publiskajās bibliotēkās nodrošinātu iedzīvotājiem bezmaksas pieeju datoriem un internetam, valsts budžetā tam būtu jāparedz 1,11 miljoni eiro.

 

Šādas izmaksas kvalitatīvai pakalpojumu nodrošināšanai būtu nepieciešamas ik gadu, uzsver VARAM. Saskaņā ar aprēķiniem interneta pieslēguma izmaksas ir 71,14 eiro mēnesī, bet vienotā tīkla uzturēšanas izmaksas mēnesī ir 42,69 eiro. Kopumā šādas izmaksas ir 814 bibliotēkām Latvijā. Šī summa aprēķināta, ieviešot minēto pakalpojumu, saņemot informāciju no pakalpojumu saņēmējiem.

 

Patlaban, kad finansējums bezmaksas interneta un datoru nodrošināšanai ir samazinājies uz 316 975 latiem jeb 451 014 eiro gadā, ir būtiski samazinājies tehniskās apkalpošanas ātrums, kas vairs neatbilst mūsdienu prasībām. Piemēram, vienotā tīkla bojājumu novēršana var tikt veikta divu darba dienu laikā, kā rezultātā iedzīvotājiem ir samazināta publisko pakalpojumu pieejamība bibliotēkā. Tieši pēdējā laikā ir pieaudzis iedzīvotāju sūdzību skaits par pakalpojumu pieejamības samazināšanos, norāda ministrija.

 

Pēdējo gadu laikā ir pieaugusi arī Wi-Fi piekļuves noslodze – tās lietotāju skaits ir strauji pieaudzis, bet pati bezvadu interneta darbības zona ir nepietiekoša. Līdz ar to arī šis pakalpojums netiek nodrošināts atbilstoši mūsdienu prasībām.

 

Jautājumu par nepieciešamā finansējuma piešķiršanu paredzēts skatīt kontekstā ar turpmāko gadu valsts budžetu sagatavošanu.