Ikvienam bibliotekāram zināms, ka šie un citi parazīti bojā grāmatas un ievērojami saīsina to uzglabāšanas un izmantošanas ilgumu. “Karstumkameras izstarotais karstums iznīcinās gan pašus parazītus, gan viņu oliņas, kas varētu atrasties grāmatās,” 21. martā Herika bibliotēkas valdei apgalvoja bibliotēkas direktors Toms Gensons (Tom Genson). Viņš gan piebilda, ka Herika bibliotēkas grāmatās parazīti vēl nav konstatēti, taču tuvākās kaimiņbibliotēkas jau esot sūdzējušās par savos izdevumos atrastajiem kaitēkļiem. “Mūsu galvenais nodoms ir nopietni sagatavoties un veikt prevencijas pasākumus,” skaidroja direktors.

Piebilstams, ka šogad parazītu sērga konstatēta ne vienā vien Mičiganas štata bibliotēkā. Februārī uz laiku bija slēgta Kalamazū publiskās bibliotēkas Vašingtona skvēra filiālbibliotēka (Kalamazoo Public Library’s Washington Square Branch), jo bibliotēkas grāmatās tika atklātas gultas blaktis. Galvenais cēlonis šo parazītu izcelsmei ir cilvēku ieradums lasīt grāmatas gultā, kur arī parasti dzīvo un vairojās šie kaitēkļi.

T. Gensons paziņoja, ka turpmāk visas grāmatas, kuras lasītāji atnesīs no mājām, tiks vispirms rūpīgi apskatītas un pārbaudītas, un tikai tad novietotas atpakaļ plauktos. Karstumkamera tiks izmantota tikai to grāmatu apstrādei, kas bibliotēkā ienāks kā dāvinājumi, kā arī tām grāmatām, kurām dažādu iemeslu dēļ būs gājusi secen to vizuālā un manuālā pārbaude.

Līdzekļi karstumkameras iegādei tiks atvēlēti no nākamā gada budžeta, kas sākas ar šī gada 1. jūliju. Diemžēl karstumkamerai ir arī trūkums – daudzkārtēja karstumapstrāde veicina grāmatu nolietošanos, jo kaitē papīram un izraisa ātrāku tā nodilšanu un sairšanu. “Nav prātīgi likt grāmatu karstumkamerā katrreiz, kad tā tiek atdota pēc izsnieguma,” atzina T. Gensons.

Holande (Holland) ir neliela pilsētiņa Mičiganas štatā ASV, tajā dzīvo nedaudz vairāk par 33 000 iedzīvotāju. Pilsētiņu tāpat kā daudzas citas apkārtnes pilsētas un apdzīvotas vietas 19. gadsimta beigās dibinājuši holandiešu ieceļotāji. Herika bibliotēka ir Holandes un tās apkārtnes iedzīvotāju bibliotekārās apkalpošanas centrs. Kopš 1960. gada, kad, pateicoties vietējās izcelsmes uzņēmēja Reja Herika (Ray Herrick) finansiālam atbalstam, pilsētas bibliotēkai tika uzcelta jauna ēka, bibliotēka nosaukta tās dāsnā atbalstītāja vārdā.