Piektdien, 4. oktobrī, plkst. 17.00, uzsākot un prezentējot desmit semināru ciklu “Ķīnas tradicionālā literatūra un kultūra”, Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Konferenču centrā (-1. stāvā) notiks cikla atklāšanai veltīta preses konference. Tajā piedalīsies sinologi – semināru vadītāja, Latvijas Universitātes (LU) asociētā profesore Agita Baltgalve un LU profesors, filozofijas doktors Franks Kraushārs (Vācija). Dalība bez maksas.

Preses konferencē klātesošie tiks iepazīstināti ar semināru cikla programmu, dalībniekiem un informāciju par latviešu valodā tulkoto “Pārmaiņu grāmatu” (jeb “Jidzjin”) – pasaules garīgā mantojuma bagātību, kuras vērtību un nozīmi cilvēcei var salīdzināt tikai ar Bībeli vai Indijas vēdām. Gudrību, ko izmantoja Senās Ķīnas imperatori un viedie, tagad ir iespējams uzzināt arī mums – praktiskā pielietojumā un interaktīvā veidā.

Pēc preses konferences notiks tējas ceremonija un degustācija, kā arī skanēs senais ķīniešu instruments “gucjiņ”.

Cikla “Ķīnas tradicionālā literatūra un kultūra” seminārus vadīs Agita Baltgalve, kura šobrīd ir jau pabeigusi fundamentālā darba pirmo posmu – “Jidzjin” pamatteksta tulkošanu. Vienlaikus turpinās darbs pie skaidrojumiem un komentāriem. Latvijā “Pārmaiņu grāmata” tiek tulkota pirmo reizi, turklāt tieši no senķīniešu valodas oriģināla.

Kopumā, semināros tiks stāstīts par ķīniešu filozofiju un kultūru, zīlēšanas tehnikām un universāliem padomiem ikvienai ikdienas situācijai. Semināri LNB notiks 10., 17., 24. un 31. oktobrī plkst. 17.30 Baltijas Austrumāzijas pētniecības centra (AsiaRes) bibliotēkas lasītavā (M stāvā). Semināri LU – 7., 21., 28. novembrī un 5., 12., 19. decembrī. Pirms katra semināra obligāta pieteikšanās, sūtot SMS ar savu vārdu, e-pastu un telefona numuru uz 25378952.

Agita Baltgalve ir vadošā Latvijas sinoloģe, daoisma, konfuciānisma, budisma tekstu eksperte un tulkotāja, ķīniešu valodas mācību grāmatu autore. Viņa jau ilgus gadus sadarbojas ar zinātniekiem Ķīnas Tautas Republikā un Taivānā – piemēram, ar Seno tekstu pētniecības institūtu Sičuaņas Universitātē un Taivānas Zinātņu akadēmiju (Academia Sinica).

Semināru ciklu rīko LNB sadarbībā ar Latvijas Universitāti un Ķīnas Tautas Republikas vēstniecību Latvijā. Pasākumi notiks no 4. oktobra līdz 19. decembrim gan LNB, gan LU Humanitāro zinātņu fakultātē (Visvalža ielā 4a).

Laipni aicināti visi interesenti!

Pieteikšanās uz preses konferenci: 29243077.

Papildu informācija:

Augusts Zilberts
Sabiedrisko attiecību vadītājs
Latvijas Nacionālā bibliotēka
E-pasts: augusts@lnb.lv
Tel.: +371 26472501

 

4. oktobra pasākuma programma

17.00–17.30 Preses konference (ar ielūgumiem)

LU prof. Franks Kraushārs un LU asoc.prof. Agita Baltgalve par “Pārmaiņu grāmatas” tulkojumu, Ķīnas dzejas pētījumiem un citiem aktuāliem sinoloģijas projektiem

17.30–18.00 Ķīniešu tējas ceremonija ar Karīnu Jermaku un Van Daņ (ķīniešu stīgu instruments – “gucjiņ”)

18.00–20.00 Atklātā lekcija

Agita Baltgalve – “Pārmaiņu grāmata”
Aleksejs Ivanovskis – “Likumnieku skolas filozofija”
Laura Pinkena – “Ge Hun un daoistu alķīmijas prakses”
Van Cjundzi – “Ķīniešu tautas dziesmas”
Franks Kraushārs – “Tan un Sun dinastijas dzeja”
Karīna Jermaka – “Pu Sunlin brīnumstāsti”