Arno Jundze beidzis Latvijas Universitātes Pedagoģijas fakultāti, ieguvis filoloģijas doktora grādu par pētījumu “Somijas literatūra Latvijā”. Vairāk nekā desmit gadus vadījis un veidojis rakstnieku portretus, dažādus literatūrai un kultūrai veltītus raidījumus Latvijas Televīzijā (“Melns uz balta”, “100g kultūras”, “Nacionālie dārgumi” u. c). Darbojies Kultūras ministrijas Literatūras un grāmatniecības padomē, Valsts kultūrkapitāla fonda padomē.

 

Par darbību žurnālistikā saņēmis Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas balvu “Grāmatizdevēju draugs 2002”, Latviešu valodas aģentūras balvu “Valodas stāstnieks 2012”, Arno Jundzes vadītais raidījums “Nacionālie dārgumi” saņēmis skatītāju balvu “Zelta vilnis 2014”.

 

Arno Jundze raksta grāmatas gan bērniem (“Ķiparu Ļerpatu Šņirks”, “Ķiparu Ļerpatu Čieps”, romāns pusaudžiem “Kristofers un Ēnu ordenis”), gan pieaugušiem (stāstu krājums “Gardo vistiņu nedēļa”, romāni “Putekļi smilšu pulkstenī”, “Bergs. Relikviju mednieks” ,“Sarkanais dzīvsudrabs”). Saruna ar lasītājiem, protams, izvērtās par jaunāko darbu “Sarkanais dzīvsudrabs”.

 

Tev vajag rakstīt, teikusi Gundega Repše. “Bet vai nebūs zaimojoši, ja romānā Bila Klintona vizītes laikā pie Brīvības pieminekļa parādīsies kaut kāds pliks vecis? Ja to var, tad rakstīšu. Apmēram tāda mums bija saruna”, rakstnieks, žurnālists un literatūrzinātnieks Arno Jundze bez patētikas atceras, kā kļuvis par vienu no izdevniecības Dienas grāmata Latvijas vēstures romānu sērijas Mēs. Latvija, XX gadsimts autoriem.

 

480 lapaspušu biezo romānu var izlasīt divās brīvās dienās. Notikumi rauj uz priekšu kā amerikāņu (latviešu) kalniņos. Leģendāras, vēstījumā noapaļotas un pabeigtas vēsturiskas atmiņas Arno Jundze atļaujas pagriezt pavisam negaidītā virzienā. “Deviņdesmito gadu Latvija ir pateicīgs fons kārtīgam spriedzes romānam, un Arno Jundze to ir izmantojis pilnā mērā. Nesenajā mūsu valsts vēsturē viņš atradis tādus sižeta pavērsienus un notikumus, kas lasītāja interesei neļauj atslābt ne mirkli, ” romāna Sarkanais dzīvsudrabs pavadvārdos raksta redaktore Gundega Blumberga.

Autors izstāstīja par romāna tapšanas procesu, atbildēja uz klausītāju jautājumiem par romāna varoņiem un vēsturisko fonu. Rakstnieks solīja, ka šim romānam būs vēl turpinājums, jo daudz materiālu par kultūras darbiniekiem palicis ārpus šī darba.

Amizants bija Jundzes stāsts par pievērsšanos rakstniecībai un savām pirmajām bērnu grāmatām, kas sarakstītas pateicoties meitai.

 

 Interesanti bija uzzināt par Starptautiskajiem grāmatu tirgiem un Latvijas dalību tajos, latviešu autoru darbu tulkojumu politiku.

 

Paldies visiem interesentiem par dalību pasākumā!

 

Foto no tikšanās šeit.