Izstādes atklāšana Maskavā būs īpaša ar to, ka tā veidota kā kopīgs Latvijas vēstniecības projekts ar Krievijas Vēstures bibliotēku. Vēstniecība izstādē piedāvās plašu fotogrāfiju klāstu, kas atspoguļo ne tikai 1991. gada janvāra notikumus Rīgā un Latvijas reģionos, bet arī pavadošos notikumus Lietuvā un Igaunijā. Savukārt, Vēstures bibliotēka no savas puses izstādes apmeklētājiem piedāvās iepazīties ar Bibliotēkas fondos esošajām dokumentālajām liecībām par tā laika notikumiem Latvijā – periodisko izdevumu izlasi no Krievijas Valsts publiskās vēstures bibliotēkas krājumiem, kur glabājas lielākā “Perestroikas” jeb Pārbūves laikmeta alternatīvās periodiskās preses kolekcija. Pārbūves laikā Baltija bija īsta “vissavienības tipogrāfija”. Baltijas republiku tautas frontu iknedēļas laikrakstus, vispirms jau Rīgas “Atmodu”, izplatīja visā PSRS teritorijā. Izstādē būs redzami visdažādākie maztirāžas periodiskie laikraksti un kultūras, reliģiozo un sabiedrisko apvienību biļeteni, kas laisti klajā Latvijā no 1987. līdz 1991. gadam.

Fotoizstādei par Latvijas ceļu uz neatkarību ir izdots katalogs četrās valodās, kas hronoloģiski sakārtots fotoalbumā ar dokumentālās esejistikas žanrā veidotiem aprakstiem par konkrētajiem notikumiem. Katalogs izmantojams kā izziņas materiāls Latvijas sabiedrībai, īpaši jaunākajai paaudzei, izplatot to skolu bibliotēkās, kā arī kā reprezentatīvs materiāls par Latvijas Republikas neatkarības atgūšanas ceļu ārvalstu sabiedrībām.

Sadarbībā ar Ārlietu ministriju fotomākslinieka Ilmāra Znotiņa vadībā tapušas vairākas nozīmīgas fotoliecību izstādes, kurās tika eksponētas fotogrāfu Ulda Brieža, Aivara Liepiņa, Gunāra Janaiša, Borisa Koļesņikova, Imanta Prēdeļa, Vitālija Stīpnieka, Andra Tenasa, Māra Zemgalieša, Andra Eglīša, kā arī Ilmāra Znotiņa dokumentālās fotogrāfijas par šiem notikumiem.

Izstāde Krievijas Valsts publiskajā vēstures bibliotēkā būs apskatāma no 3. līdz 16. maijam. Bibliotēku ik dienas apmeklē ap 600 lasītāju.