Rakstus ir veidojuši kolēģi no Spānijas organizācijas “AMEFE”, Rumānijas sabiedriskās organizācijas “CJRAE Vrancea”, uzņēmuma “COOPETIC” un koordinējošās organizācijas “Weltgewandt. Institut für interkulturelle politische Bildung e.V.” Berlīnē. Tehnisko noformējumu veica Dr. Izabella Bēnke (Isabelle Böhnke) no Francijas partneru organizācijas “COOPETIC”.

Sabiedriskās pārmaiņas izraisa darba, komunikācijas un dzīves ieradumu maiņa, un to pierāda arī pašreizējā pandēmija. Neskaitāmie tiešsaistes mītiņi, vebināri, e-mācību aktivitātes skolniekiem un studentiem, diskusijas par lietotņu izsekošanu un daudzas citas lietas daudzviet ir izraisījušas “digitālu stimulu”. Bet ko mēs saprotam ar digitalizāciju? Vai mēs patiešām zinām, kas ir mākslīgais intelekts, ja saruna novirzās uz to? Kas ir 3D drukāšana? Kādēļ sīkfailus (angl. Cookies) nedrīkst sajaukt ar cepumiem (angl. cookie)? Kā lai atpazīst kibermobingu, un kur to var sastapt? Kādas iespējas sniedz kopīgs darbs tiešsaistē? Un kā viss sākās?

Partneru apvienība piedāvā dažādas pārdomas par šīm tēmām. Raksti sniedz informāciju par atšķirību starp “digitizāciju” un “digitalizāciju”, par digitalizācijas vēsturi, mākslīgo intelektu, darbu 4.0, terorizēšanu tiešsaistē, lielajiem datiem, pašreizējo sabiedrības struktūras maiņu, ES Datu aizsardzības regulu un tiešsaistes sadarbībā izmantojamajiem līdzekļiem. Minētās tēmas papildina formālu un neformālu metožu apraksti. Uzdevumi tika kopīgi pārbaudīti divos piecu dienu darba semināros, un tos var izmantot pieaugušo izglītībā.

Viki vietnes pamatā ir divu gadu ilgusī “apmaiņa ar labas prakses piemēriem”, kura pievērsās analogo un digitālo signālu jautājumiem. Tā ir paredzēta pieaugušo izglītotājiem, īpaši tiem, kuri strādā ar sociālās atstumtības riskam pakļautām iedzīvotāju grupām. Aicinām šo piedāvājumu izmantot arī cilvēkiem, kuri interesējas par šīm tēmām.

Visi raksti ir vienkāršā angļu valodā, lai tos varētu izlasīt un saprast iespējami daudz cilvēku. Divi raksti pieejami arī vācu valodā.

Dalībnieki gaida jūsu komentārus!

Papildus informācija par sadarbību atrodama vairākās valodās pieejamajā projekta mājas lapā un Facebook lapā.

Viki vietne

 

Autors: Christine Bertram
Tulkojis: Aldis Lazda
EPALE – Eiropas Pieaugušo izglītības e-platforma