Pagājušā gadsimta sākumā, 1919. gadā Ventspils pilsētas izglītības komisijā darbojās  lieli grāmatu draugi – pilsētas galva Turauskis, mācītājs Grīnbergs, skolotāji Ansabergs un Irbe, mākslinieks Grīnbergs, kapteinis Pētersons un tirgotājs Fricsons. Pateicoties šo kungu neatlaidībai, pilsētas dome atvēlēja 6000 rubļus pilsētas lasītavas un bibliotēkas iekārtošanai.

Par pilsētas domes piešķirto naudu tika iegādātas 450 grāmatas, vēl daļu grāmatu ziedoja privātpersonas, bet lielākais pienesums bija vairāk kā 1500 bijušās Izglītības biedrības bibliotēkas grāmatas, kuras dāvināja biedrības dibinātājs mācītājs Teodors Grīnbergs. Bibliotēkas mēbeles- skapjus, galdus, sēdēkļus-  aizdeva vidusskola. Un 1919. gada 23. septembrī Ventspilī tika atvērta bezmaksas lasītava, bet 1920. gada 9. martā- pilsētas bibliotēka. Par bibliotēkas pirmo pārzini kļuva aktīvs sabiedrisks darbinieks un skolotājs Jānis Sviestiņš. Viņš šos pienākumus veica līdz 1940. gada vasarai.

Ventspils pilsētas bibliotēka bieži mainīja savu atrašanās vietu līdz 1937. gadā pilsētas valde par 28500 latiem bibliotēkas vajadzībām iegādājās namu Akmeņu ielā 2.

Ēka Akmeņu ielā 2 vairākkārt piedzīvojusi rekonstrukciju. Vērienīgākā pārbūve un piebūves celtniecība tika īstenota 2004. gadā. Jaunajā ēkā kopā ar Galveno bibliotēku izvietota arī Bērnu bibliotēka.  Pārbūves projekta autors arhitekts Juris Poga par šo objektu ieguva Latvijas arhitektūras 2004. gada balvu.

Savas pastāvēšanas 95 gados Ventspils bibliotēka izaugusi gan ēku, gan grāmatu krājuma, gan lasītāju ziņā. Šodien visās struktūrvienībās- Galvenajā, Bērnu, Gāliņciema, Pārventas un Augstskolas bibliotēkās, kā arī ārējās apkalpošanas punktā SIA “Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca” kopā ir  13164 reģistrēti lasītāji, kurus apkalpo 36 bibliotekārie darbinieki. No 2006. gada Ventspils bibliotēka ir reģiona galvenā bibliotēka.

Laika gaitā, sekmējot izaugsmi, Ventspils bibliotēku vadījuši izcili direktori – Jānis Sviestiņš, Anna Kupše, Agra Ozola, Ilze Buņķe, Aigars Krauze. No 2011.gada Ventspils bibliotēkas direktore ir Astra Pumpura.

Atzīmējot Ventspils bibliotēkas 95. gadadienu un uzsverot bibliotēkas lomu izglītības attīstībā, 26. martā Galvenajā bibliotēkā norisināsies Kurzemes bibliotekāru seminārs “Bibliotēka un mūžizglītība”.

Savukārt, lai rosinātu ikvienu uzzināt dažādus faktus par Ventspils bibliotēku, visa gada garumā iecerēts organizēt konkursu. Katru pirmdienu no plkst. 12.00 Ventspils bibliotēkas tīmekļa vietnē varēs izlasīt nedēļas jautājumu un līdz svētdienai iesūtīt atbildes e-pastā biblioteka.konkurss@ventspils.lv . Par pareizajām atbildēm konkursa dalībnieki  saņems punktus, bet katra mēneša pēdējā svētdienā, tos summējot, tiks noteikti 3 zinošākie un aktīvākie dalībnieki, kuri  saņems mēneša  balvas. Gada beigās tiks apbalvoti viszinošākie un visizturīgākie!

Uz tikšanos Ventspils bibliotēkā!