2013. gada 27. jūnijā plkst.14.00 Valmieras integrētajā bibliotēkā (Valmierā, Cēsu ielā 4) notiks Ķīnas Tautību universitātes Etnoekoloģijas doktorantūras programmas studenta Kārļa Rokpeļņa lekcija “Internets un sabiedrība Ķīnā: naudas pelnītāji, labdari un upes krabji”.

 

Kārlis Rokpelnis jau vairākus gadus studē Ķīnā, un, atgriežoties no mācībām, viņš dalīsies savā pieredzē, sniedzot informējošu un izglītojošu lekciju par interneta īpatnībām Ķīnā. Kā atklāj lekcijas nosaukums, K.Rokpelnis stāstīs par trim tematiem – internets kā ienesīgs bizness, tīmeklis kā “dzīves telpa” no valdības neatkarīgu uzskatu paudējiem, kā arī iepazīstinās ar cenzūru un tās apiešanas iespējām, uz ko atsaucas lekcijas nosaukumā minētie upes krabji.

 

Jautājot, kāpēc šāda temata izvēle, Kārlis Rokpelnis atbild, ka, viņaprāt, viens no veidiem, kā iepazīt Ķīnas sabiedrību, ir izzināt interneta “noslēpumu”. Kā zināms, Ķīna ir valsts ar skaitliski vislielāko interneta lietotāju skaitu pasaulē, un tur stingri kontrolē interneta lietošanu un cenzē tajā ievietoto saturu. Lekcija sniegs īsu ieskatu par to, kā Ķīnas sabiedrības aktualitātes atspoguļojas internetā un kā tīmeklis iespaido sabiedrību.

 

Lekcija ir turpinājums jau pagājušajā gadā aizsāktajam stāstījumu ciklam, kad K.Rokpelnis iepazīstināja interesentus ar Ķīnas Tautas Republikas tautību vēsturi un attīstību.