27. martā Ulbrokas bibliotēkā bibliotēkas lietotājiem un citiem interesentiem tika piedāvāta nodarbība “Digitālā drošība: kā droši izmantot internetu un digitālos rīkus, pasargājot savu digitālo identitāti un datus”.

Mūsdienās ir grūti iztēloties savu dzīvi bez interneta. Internetā ikviens no mums prot lasīt ziņas, piekļūt dažādiem pakalpojumiem, sazināties viens ar otru, pārvaldīt savus finanšu darījumus un meklēt gan profesionālu, gan izklaidējošu informāciju, taču, vai mēs protam lietot internetu droši un vai mākam pasargāt savi no iespējamiem draudiem digitālajā vidē? 

Meklējot atbildes uz šiem jautājumiem, tika aplūkotas tēmas, kas saistās ar e-drošību – ar jautājumiem, kas skar drošu interneta izmantošanu, cilvēka rīcību un zināšanām, interneta lietošanas ētiku, kā arī e-aizsardzību – tehnoloģisko aizsardzību, programmatūru, vīrusiem. Tēmu aptvērums: droša interneta, Wi Fi lietošana, antivīrusu programmas, drošas paroles izveidošana, droša publisko datoru lietošana, drošība sociālajos tīklos, droša viedtālruņu un citu vied ierīču lietošana.

 

28. marta nodarbībās ieskatījāmies programmās BIG HUGE LABS, PHIXR, FOTOFLEXER. Protams, ka visas piedāvās fotoprogrammu iespējas nevar iemācīties vienā dienā. Taču apmācības dod prasmes izmantot ne tikai minēto, bet arī citu foto tiešsaistes vietņu pamatus, jo tie darbojas pēc līdzīgiem principiem, tikai lietotājsaskarnes ir dažādas. Šoreiz – mācījāmies izveidot motivatoru. Līdzīgi darbojas arī žurnālu vāku un filmu plakātu izveide. Demonstrējām, kā var izveidot mozaīku, kā pievienot speciālus efektus un pievienot fotogrāfijai interesantu rāmīti. Apzinājām programmas, ar kurām pievienot tekstu, izdekorēt ar objektiem, novērst sarkano acu efektu, pielāgot nokrāsu, piesātinājumu un izdarīt citas ar fotogrāfiju apstrādi saistītas darbības.

Noslēgumā apzinājām ne tikai jau minētos fotoapstrādes portālus, bet arī veselu sarakstu ar citiem tiešsaistes avotiem, kuri piedāvā attēlos kaut ko mainīt. 

Tāpat minējām arī tās programmas, kuras savos datoros varam ielādēt un veikt vēl profesionālāku fotogrāfiju apstrādi, lai gan arī jau minētās programmas, piedāvā opcijas, ar kurām mēdz strādāt foto profesionāļi. Fotoapstrāde tiešsaistē lieti noder gan darbā, gan mācībās, gan brīvajā laikā. Ar tām var izstrādāt īpašu fotogrāfiju avīzei, izveidot kalendāru, popārta kolāžu, vāciņu mūzikas vai fotogrāfiju diskam, uzasināt vai izpludināt fotogrāfiju, pievienot kameras vai objektīva efektus. Iespēju ir ļoti daudz. Kā saka apmācību dalībnieki; “Jādarbojas pašam!”