Ideja par Bibliotēku metodiskā darba ekspertu grupas izveidi radās Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bibliotēku attīstības centrā. Nav noslēpums, ka dzīvojam pārmaiņu laikā – mainās gan darba virzieni un metodes, gan materiālu formas un komunikācijas veids, gan metodiķu paaudzes. Latvijā ir izveidota stabila RGB metodiskā un konsultatīvā darba sistēma, taču, lai šo darbu varētu veikt atbilstoši jaunākajām tendencēm un laikmeta izmaiņām, kā arī nodrošinātu pieredzes pārnesi un ilgtspējību, nepieciešams šo sistēmu attīstīt tālāk un pilnveidot tā, kā to pieprasa 21. gadsimta izpratne un attiecīgā brīža vajadzības.

 

Nolikumā paredzētie ekspertu grupas uzdevumi:

1) izstrādāt metodiskā un konsultatīvā darba vadlīnijas;

2) izveidot reģiona bibliotēkām nodrošināmo metodisko un konsultatīvo pakalpojumu grozu (obligātie pakalpojumi; ieteicamie pakalpojumi; optimālie pakalpojumi);

3) pilnveidot bibliotēku gada pārskatu iesniegšanas un pieejamības sistēmu;

4) attīstīt RGB metodiķu profesionālās pilnveides un pieredzes apmaiņas procesu;

5) izveidot profesionālā atbalsta tīklu RGB metodiskā darba speciālistiem, īpaši jaunajiem speciālistiem;

6) iniciēt aktivitātes un pasākumus, kas veicina pozitīva bibliotēku tēla veidošanu;

7) izskatīt ekspertu grupai adresētos iesniegumus, ierosinājumus vai priekšlikumus;

8) pildīt citus uzdevumus, atbilstoši kompetencei.

 

Ekspertu grupas darbu pārraudzīs Latvijas Bibliotēku padome, kas arī apstiprinās ekspertu grupas izstrādātos materiālus. Paredzēts, ka ekspertu grupa savus priekšlikumus varēs iesniegt gan Latvijas Bibliotēku padomei, gan Latvijas Nacionālajai bibliotēkai, gan pašvaldību publiskajām bibliotēkām.

 

Ekspertu grupas sastāvu veido kompetenti bibliotēku nozares pārstāvji, kas pārstāv visus reģionus un dažādu profesionālo pieredzi un atbildību:

  • Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bibliotēku attīstības centra vadītāja Māra Jēkabsone;
  • Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bibliotēku attīstības centra skolu un publisko bibliotēku projektu koordinatore Ilze Kļaviņa;
  • Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centra vadītāja Silvija Tretjakova;
  • Kultūras ministrijas Bibliotēku un arhīvu nodaļas vecākā referente Vanda Bērziņa;
  • Rīgas Centrālās bibliotēkas Bibliotēku dienesta vadītāja Daiga Bērziņa;
  • Jelgavas pilsētas bibliotēkas direktores vietniece, novada pašvaldību bibliotēku metodiskā darba vadītāja Dzintra Punga;
  • Jēkabpils Galvenās bibliotēkas metodiķe Rudīte Kļaviņa;
  • Preiļu Galvenās bibliotēkas vadītāja Sigita Trūpa;
  • Kuldīgas Galvenās bibliotēkas direktora vietniece darbā ar pagastu bibliotēkām Sanita Tilgale;
  • Valmieras bibliotēkas direktores vietniece Vita Ziediņa;
  • Ogres Centrālās bibliotēkas direktore Jautrīte Mežjāne;
  • Limbažu Galvenās bibliotēkas Apmācību un profesionālā sadarbības centra vadītāja Broņislava Sauka.

 

Savu viedokli un ieteikumus varēs paust ne tikai ekspertu grupas dalībnieki – ikviens RGB metodiķis un direktors varēs paust savus uzskatus par ekspertu grupā aplūkotajiem jautājumiem. Neviens ekspertu grupas uzdevums netiks veikts, neņemot vērā citu RGB viedokli, ikvienam būs iespēja paust savu nostāju, sniegt komentārus.

 

Pirmais uzdevums, pie kura ekspertu grupa darbu jau ir uzsākusi, ir bibliotēku gada pārskatu iesniegšanas un pieejamības sistēmas pilnveide. Paredzēts caurskatīt esošo gada pārskatu saturisko struktūru un pārrunāt gada pārskatu iesniegšanas kārtību un pieejamības iespējas. Nākamnedēļ RGB metodiķiem un direktoriem tiks izsūtīta elektroniska aptauja par RGB gada pārskatiem.