Daudzas bibliotēkas un skolas Latvijā (pavisam 351, attiecīgi Lietuvā – 205, Igaunijā – 39, vislielākais dalībnieku skaits Zviedrijā – 370) ir ilggadējas Ziemeļvalstu literatūras pasākumu atbalstītājas. Ziemeļvalstu bibliotēku nedēļas laikā vairāk nekā 2000 institūciju no Ziemeļvalstīm un Baltijas valstīm pārlapos vairākus Ziemeļvalstu autoru darbus.

Ziemeļvalstīs šis projekts aizsākās 1997.gadā ar domu aicināt cilvēkus kopā tumšajos rudens vakaros, kā arī aicināt apstāties un ieklausīties, nevis pakļauties ātrajam laika plūdumam. Ziemeļvalstu bibliotēku nedēļa tika aizsākta ar domu atdzīvināt piemirstu tradīciju – sanākt kopā, lai lasītu literārus darbus, lai ieklausītos cits citā, sarunātos. Plašākā nozīmē, iepazīstoties ar kaimiņvalstu literatūru, veidot dialogu starp valstīm. Tā ir iespēja apstāties un ieklausīties. Darīt lietas mazliet neparasti.

 

Šī gada Nedēļas tēma ir “Teiksmainie ziemeļi”, tādējādi uzmanība pārsvarā tiks pievērsta fantāzijas literatūras žanram.

 

Nedēļa iesāksies pirmdien, 8.novembrī,  ar Rītausmas stundas pasākumiem skolās un bērnu bibliotēkās. Pasākumam tradicionāli sākoties, izslēdzam elektrisko apgaismojumu, iededzam Ziemeļvalstu bibliotēku nedēļas simbolu – sveci, un  noslēgumā atkal atgriežamies pie mākslīgā apgaismojuma.

 

Kopā ar bērnudārza un sākumskolas vecuma bērniem īpašu uzmanību pievērsīsim autorkolektīva radītai grāmatai “Ledulācēns Ille”. Grāmatiņa gan ir maza, bet mazās lietas nemaz nav tik vienkāršas. Grāmatā ir apskatītas arī ļoti nopietnas lietas par globālo sasilšanu un attiecībām. Lācēns aizbēg no mammas, lai dzīvotu vieglu dzīvi. Mūsuprāt, Leduslācēns ir nokļuvis Latvijā, tā domā izdevēja Vija Kilbloka un Ivars Sīlis šo faktu apstiprina. Interesants ir ceļš, kā tapa grāmatiņa. Pārsvarā vienīgais Grenlandē dzīvojošais latvietis, rakstnieks, dabaspētnieks un ceļotājs Ivars Sīlis strādā vienatnē, bet tad viņu burtiski pierunāja piedalīties bērnu autoru seminārā. Seminārs notika ārpus Stokholmas, darba grupā piedalījās četri cilvēki, tādējādi grāmatai ir autoru četrotne.

 

Savukārt pusaudžus iepazīstināsim ar Lēnes Koberbēlas darbu „Kauninātājas meita”, akcentējot 1.nodaļu. Visā Skandināvijā populārā Lēna Koberbēla īpaši uzsver H.K.Andersena pasaku nozīmību savā daiļrades virzībā, citi viņas elki ir Astrida Lindgrēne un Džons Ronalds Rūels Tolkīns. „Es esmu šo rakstnieku mūsdienu pēctece. Es savos romānos izmantoju pasaku žanra paņēmienu, bet mana pasaule ir daudz reālistiskāka un detalizētāka. Pats galvenais – ir rakstīt grāmatas, kas nestu bērniem prieku”, uzver dāņu rakstniece. Grāmatu „Kauninātājas meita” 2005.gadā lasīja un vērtēja Bērnu žūrijas eksperti, šie lasītāji ir jau izauguši, bet mums ir palicis vērtējums par konkrētu fantāzijas žanra grāmatu, lūk, piemērs:”Šī grāmata ir mazliet roķīga un pamācoša! Tāpēc es iesaku šo grāmatu izlasīt visiem, kuriem dzīvē vēl jāmācās no savām un no citu kļūdām. Lasiet droši, būs interesanti!”

Pievakarēs, Krēslas stundās, ieklausīsimies  fragmentā no Zintnieces pareģojuma (Völuspá) – Senās Eddas dzejojuma. Dažviet domās par Kārļa Skalbes “Kā es braucu Ziemeļmeitas lūkoties …”, jo K.Skalbe ir  ar Ziemeļvalstīm cieši saistīts rakstnieks.

Patiesi priecāsimies par Jūsu bibliotēkas līdzdalību arī šī gada pasākumos.
Īpaši aicinām Nedēļā piedalīties Latvijas skolu bibliotēkas!

Nedēļas rīkotāji ir Ziemeļu Ministru padomes birojs Latvijā sadarbībā ar biedrību “Norden” un Latvijas Nacionālās bibliotēkas BAI Bērnu literatūras centru.

Novēlam Jums daudz radošu ideju!