Standarta tulkošanas un rediģēšanas darbu veica Latvijas Nacionālās bibliotēkas speciālistu darba grupa. Standartā iekļauto terminu un definīciju latvisko atbilsmju veidošanā galveno ieguldījumu sniedza Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisijas (LZA TK) Informācijas un dokumentācijas terminoloģijas apakškomisija. 2018. gada 6. decembrī standarta tulkojums apstiprināts Informācijas un dokumentācijas Standartizācijas tehniskās komitejas sēdē.

 
Standarta “LVS ISO 11620:2019 Informācija un dokumentācija. Bibliotēku snieguma rādītāji” trešais izdevums aizstāj otro izdevumu (ISO 11620:2008). Pārstrādātais izdevums vienkopus ietver snieguma rādītājus, kas attiecas gan uz bibliotēku elektroniskajiem, gan tradicionālajiem pakalpojumiem un resursiem. Standarta galvenais mērķis ir sniegt informāciju par snieguma rādītāju izmantošanu bibliotēkās un norādījumus, kā veicams snieguma novērtējums. Jaunajā izdevumā iekļauti 15 jauni bibliotēku snieguma rādītāji, kas atspoguļo jaunas bibliotēku pakalpojumu attīstības tendences. Kopumā standartā iekļauti 52 bibliotēku snieguma rādītāji, kas aptver dažādas bibliotekārā darba jomas (krājums, piekļuve, digitalizācija, telpas, personāls u. tml.).

 
Standartā iekļauto snieguma rādītāju apraksts atbilst līdzsvarotu rādītāju sistēmas pieejai. Šī pieeja veido snieguma rādītāju struktūru, izmantojot četras mērījumu zonas:

 1) resursi, piekļuve un infrastruktūra: ietverti snieguma rādītāji, kas raksturo bibliotēkas resursu un pakalpojumu adekvātumu un pieejamību (piemēram, pieprasīto nosaukumu pieejamība, digitalizēto vienību skaits, lietotāju vietas, darbinieku skaits, darba laiks);

 2) izmantojums: ietverti snieguma rādītāji, kas raksturo bibliotēkas resursu un pakalpojumu izmantošanu (piemēram, izsniegums, lejupielādēto saturvienību skaits, aprīkojuma/telpu izmantošana);

 3) efektivitāte: ietverti snieguma rādītāji, kas nosaka resursu un pakalpojumu efektivitāti (piemēram, viena izsnieguma izmaksas, dokumentu iegādei vai apstrādei nepieciešamais laiks, darbinieku produktivitāte bibliotēkas materiālu apstrādē);

 4) iespējas un attīstība: ietverti snieguma rādītāji, kas raksturo bibliotēkas ieguldījumu pakalpojumu un resursu zonas paplašināšanā, kā arī bibliotēkas spēju gūt pietiekamu finansējumu attīstībai (piemēram, elektroniskos pakalpojumus nodrošinošo bibliotēkas darbinieku procentuālā daļa, darbinieku apmeklēto formālo mācību stundu skaits, sadarbības partnerībās un projektos iesaistīto darbinieku skaits ).

 

Snieguma rādītāji iedalīti piecās pakalpojumu/resursu zonās – krājums, piekļuve, aprīkojums/telpas, personāls un vispārīgie rādītāji.

 

Starptautiskais standarts piemērojams visu veidu bibliotēkām. 

 

Standartu var lasīt:

Latvijas Nacionālās standartizācijas institūcijas “Latvijas standarts” Standartu lasītavā;

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā;

RTU Zinātniskajā bibliotēkā;

Rēzeknes tehnoloģiju akadēmijas bibliotēkā.

 

Standartu var nopirkt: Standartu e-veikalā vai LVS Standartu fondā Krišjāņa Valdemāra ielā 157.

 

Arhīvi, bibliotēkas un muzeji reģistrējoties www.lvs.lv kā juridiskas personas un informējot par to LVS darbiniekus (tālr. 67362250; e-pasts if@lvs.lvs) standartu iespiestā formā var iegādāties ar 75% atlaidi no noteiktās standarta pamatcenas. 

 


Ziņu sagatavoja:

Inese Kazāka

Standartizācijas un terminoloģijas speciāliste

Latvijas Nacionālā bibliotēka

Tālr.: 67716051

E-pasts: inese.kazaka@lnb.lv