Saistīto aktivitāšu programma ļaus gūt padziļinātu priekšstatu par drukas vēsturi, veidiem un iekārtām, kuras pilnā darba kārtībā būs aplūkojamas un darbināmas izstādē. 

Aicinām iepazīt izstādes aktivitāšu programmu un pieteikties uz sev interesējošām nodarbībām:


1. novembrī plkst. 18.00 – Burtošana augstspiedumā (LNB 1. stāva izstāžu zālē I)

Darbnīcā būs iespēja izjust burtliča profesijas nianses un veidot tekstu spoguļrakstā, kā arī iemēģināt roku linogriezumā. Katrs dalībnieks varēs gūt nelielu ieskatu augstspieduma procesā: gan klišejas sagatavošanā, gan tās atspiešanā. Dalība no 13 gadu vecuma. 

Darbnīcu vadīs grafiķe un LNB muzejpedagoģe Laura Pole.

11. novembrī plkst. 14.00 – Lāčplēsis tipogrāfijā (norises vieta tiks precizēta) 

Darbnīcas laikā būs iespējams iepazīties ar litogrāfijas vēsturi un tehniku. Katrs dalībnieks varēs izmēģināt zīmēšanu uz kaļķakmens plāksnes. Dalība no 16 gadu vecuma.

Darbnīcu vadīs grafiķe un grafikas restauratore Ausma Šmite.

15. novembrī plkst. 16.00 – Ekskursija uz grāmatu ražotni “Livonia Print” Rīgā (pulcēšanās pie LNB reģistratūras plkst. 16.00)

Grāmatu ražotnē “Livonia Print” būs iespēja vērot grāmatu ražošanas procesus, sākot no drukas līdz iesiešanai, kā arī dažādus pēcapstrādes veidus, piemēram, laminēšanu, UV lakošanu, folijas spiešanu. Pēc dalībnieku vēlēšanās iespējams iepazīties ar Eiropas izdevniecību grāmatu dizaina tendencēm.

 

25. novembrī plkst. 13.00 – Augstspiedums un reljefspiedums (LNB 1. stāva izstāžu zālē I)

Augstspieduma darbnīcā praksē būs iespēja iegūt izpratni par to, ar ko augstspiedumā veidota grafika atšķiras no citām grafikas tehnikām. Darbnīcas dalībnieki varēs individuāli izveidot katrs savu augstspieduma iespiedformu un no tās iespiest savu pirmo augstspieduma vai bezkrāsas reljefspieduma novilkumu. Dalībnieki iegūs vērtīgu pieredzi, kā augstspiedumu vai reljefspiedumu iegūt mājas apstākļos bez speciāla aprīkojuma. Dalība no 10 gadu vecuma.

Darbnīcu vadīs grafiķe un Latvijas Mākslas akadēmijas pasniedzēja Vita Lēnerte. 

29. novembrī plkst. 16.00 – Burtu dizaina vēsture Latvijā 20. gs. pirmajā pusē (LNB Virtakas klasē (1. stāvā))

Mūsdienu datortehnoloģija ir atbrīvojusi burtveidolu izveidi, ļaujot brīvi veidot jebkuras formas, taču tikai retais nodarbojas ar fontu jeb šriftu izveidi. Šobrīd fontu dizaina kultūra ir kļuvusi par elitāru nodarbošanos grafisko dizaineru vidū. Daudz drosmīgākus un radoši inovatīvākus risinājumus var sastapt visā pagājušā gadsimta vizuālās komunikācijas līdzekļu grafiskajā dizainā. Lekcija iepazīstinās ar šiem risinājumiem un tiem, kas tos radīja.

Darbnīcu vadīs fotogrāfs un burtu grafikas pētnieks Gatis Vanags.

6. decembrī plkst. 18.00 – Svētku tērps sietspiedē (norises vieta tiks precizēta)

Darbnīcā būs iespējams darboties ar sietspiedes drukas tehniku, kas izmanto uz rāmja uzstieptu sietu. Tajā ar gaismošanas palīdzību tiek izveidots trafarets, kam, velkot pāri krāsu, iegūst novilkumu. Uz darbnīcu katrs dalībnieks ņem līdzi savu apdrukājamu tekstila materiālu, vēlams gaišā krāsā un dabisku, ar sintētikas piejaukumu ne vairāk kā 40%. Darbnīcā to būs iespējams izrotāt atbilstoši ziemas saulgriežu tematikai. Dalība no 7 gadu vecuma.

Pasākumu vadīs darbnīcas “Luste” speciālisti.

16. decembrī plkst. 14.00 – Ziemassvētku kartiņas augstspiedumā (LNB 1. stāva izstāžu zālē I)

Darbnīcā tiks demonstrēts, kā apvienot senos augstspieduma drukas principus ar mūsdienu tehnoloģiskajām iespējām. Studijas-darbnīcas “Papīrpele” speciālisti kopā ar dalībniekiem izgatavos Ziemassvētku kartiņas. Dalība no 15 gadu vecuma.

Darbnīcu vadīs ar studijas-darbnīcas “Papīrpele” speciālisti.

Dalībnieku skaits darbnīcās ierobežots. Lūdzam pieteikties savlaicīgi! 

Tālr.: 26420065, e-pasts: gramata.latvija@lnb.lv 

Dalības maksa darbnīcās: 3 EUR,

Skolēniem, studentiem, pensionāriem – 1 EUR

Lekcijas un ekskursijas – bez maksas

Papildu informāciju par darbnīcu un citu izstādes pavadošo pasākumu norisi: www.facebook.com/MelnaMaksla 

Izstāde “Melnās mākslas darbnīca” pirmoreiz Latvijā piedāvās vienkopus aplūkot un izmēģināt dažādas iespiedpreses un drukas iekārtas – no 19. gadsimta bostonpreses līdz mūsdienās Latvijā ražotam trīsdimensiju (3D) printerim. Ieeja bez maksas. “Melnā māksla” jeb Schwarze Kunst ir jēdziens, ko vācu valodā lieto, lai runātu par grafikas mākslu un poligrāfijas nozari. Pirms Otrā pasaules kara to plaši izmantoja arī latviešu valodā. Melnā māksla apvieno tehnoloģiski sarežģītu, procesa laikā arī netīru darbu ar izcilākajos piemēros pārsteidzoši precīzu un smalku rezultātu. 

Izstādes skatītājiem ļaus iepazīt un aplūkot gan iespiedpreses un drukas iekārtas, gan visdaudzveidīgākos eksponātus (sākot ar dažādos laikos iespiestām grāmatām un Latvijas Republikas pirmajām pastmarkām līdz paša jaunākā Latvijā ražotā skrituļdēļa paveida (gardēļa jeb longbborda) dizainam un ar 3D printeri drukātai stārķa kājas protēzei). Grafikas mākslas aizkulises atklās skices un iespiedformas, kuras veidojuši pazīstami 20. un 21. gadsimta mākslinieki –  Romans Suta, Oļģerts Ābelīte, Kristians Brekte un citi. Vienlaikus izstāde iepazīstinās ar visizcilākajiem mūsdienu Latvijas poligrāfijas nozares veikumiem. 

Sadarbības partneri: Latvijas Poligrāfijas uzņēmumu asociācija, “Jelgavas tipogrāfija”, “Antalis”, Drukas un mediju tehnoloģiju klasteris, Latvijas Mākslas akadēmija, “Mass Portal”, “Studija”.

Izstāde “Melnās mākslas darbnīca” skatāma līdz 2018. gada 25. februārim.

Plašāk: http://ej.uz/MMD_LNB_ 

 

 

Papildu informācija:

Augusts Zilberts

Sabiedrisko attiecību vadītājs

Latvijas Nacionālā bibliotēka

Tel.: +371 26472501

E-pasts: augusts.zilberts@lnb.lv

www.lnb.lv