Pavasarī pasta nodaļa no Gramzdas pagasta pārvaldes ēkas pirmā stāva pārcēlās uz veikala “Dimanti 2” telpām. Savukārt bibliotēkas vajadzībām tika veikti apjomīgi remontdarbi – nomainīta grīda, logi, izveidota arka. Ierīkots rotaļu stūrītis, kura iekārtošanai Priekules novada dome dāvināja simt latu.

 

“Tiešām, vajadzētu kādu “sliteri” vēl pielikt,” pirms svinīgās lentes griešanas 31. augustā atzina Gramzdas pagasta pārvaldnieks Augustins Eidejus. Lai tiktu līdz Gaismas pilij, kā vēlāk bibliotēka tika nodēvēta, tomēr jākāpj divi pakāpieni un tos būtu vieglāk pieveikt, ja būtu margas, rokturis vai “sliteris”, kur pietverties.

 

Prieks par plašumu

 

“Galvenais jau prieks par plašumu, telpas ir lielākas, skaistākas. Varēsim vairāk pasākumu, izstādes rīkot – vismaz reizi mēnesī,” priecājas bibliotēkas vadītāja Anita Tetere. Pirmās radošās darbnīcas “Es savam tētim” bija ieplānotas jau otrdien, lai gatavotu pārsteiguma dāvanas Tēva dienai. Mēneša beigās, divdesmitajos datumos, iecerēta rudens izstāde, kurā varēs apskatīt īpatnējus dārzeņus, dārza veltes vai to kompozīcijas.

 

Sākumā daudzi vēl nāk tikai apskatīties, jo rotaļu stūrīša bibliotēkas telpās iepriekš nav bijis. A. Tetere spriež, ka sākumā uzklausīs, ko bērni paši vairāk gribētu turpmāk darīt bibliotēkā, kādas prasmes izkopt vai ko interesantu padarīt.

 

Gan latvieši, gan ārzemnieki

 

Gramzdas bibliotēkā ir nepilni divi simti lasītāju. “Es cienu tikai latviešu rakstniekus, esmu metusies uz latvisko. Viss ir izlasīts un pārlasīts. Ārzemju literatūra man nav pieņemama,” teic Mārīte Volkova, kura uz bibliotēkas atklāšanu ieradusies ar ziediem sveicienam. “Varbūt es par daudz lasu. 800 lapas – tas ir žvikts un cauri,” viņa vērtē. Vakaros, ja nenāk miegs, zāles nedzer, bet ņemot kādu grāmatu. Reizēm nedēļā “izraujot cauri” pat trīs grāmatas.

 

Sarmīte Sidorova atzīst, ka viņa lasa praktiski visu, bet vīrs – vairāk preses izdevumus. Kad bērni studējuši, meklējuši arī izziņas literatūru. Kā labākos pēdējā laika literāros atradumus S. Sidorova atzīmē Stīga Larsona triloģiju “Millenium”, Sūzenas Kolinsas “Bada spēles”. No latviešiem – Dainas Avotiņas “Vīramāti”. “Kamēr nav kas jauns, pārlasu visu veco vēlreiz,” savu taktiku, kā arvien atrast lasāmo, smaidot atklāj S. Sidorova.

 

Meklēs sociālo darbinieku

 

Remonta izmaksas A. Eidejus lēš ap astoņiem tūkstošiem latu, taču bibliotēkas telpas nav vienīgās, kas ieguvušas jaunu veidolu. Logi mainīti visā ēkas pirmajā stāvā, izremontēts kabinets sociālajam darbiniekam, kas iepriekš atradās kultūras nama otrajā stāvā. Turp veda ļoti stāvas trepes – tas bija galvenais mīnuss, norāda Priekules novada Sociālā dienesta vadītāja Mārīte Gertnere. Viņa sveica gan savu kolēģi, gan bibliotekāri, uzsverot, ka bibliotēka ar saviem resursiem ir liels palīgs arī sociālajam dienestam.

 

Gramzdas sociālā darbiniece Evita Dēzniece darbu sāka pērn aprīlī, tika izvēlēta konkursa kārtībā no trim pretendentiem, taču oktobrī plāno doties garākā atvaļinājumā, gaidot ģimenes pieaugumu. M. Gertnere vēl nevarēja pateikt, vai tiks meklēts aizvietotājs uz laiku, taču skaidrs, ka vēl vienu sociālo darbinieku vajadzēs – Priekules novada dome ir apstiprinājusi papildu štata vietu darbam Priekulē. Dienesta vadītāja zina teikt, ka ir ļoti grūti atrast kādu ar atbilstošu izglītību.

 

Skaisti arī citviet

 

Šonedēļ sākas remonts feldšera kabinetā turpat pagasta pārvaldes pirmajā stāvā. Pieņemšana netiks pārtraukta, tā tiks organizēta paralēli remontam – vispirms vienā istabā, tad otrā, ko plānots paplašināt “par koridora tiesu”, pastāsta feldšere Ļoļa Bauže.

 

“Koridora platums būs dikti noderīgs, šobrīd ir diezgan šauri. Bet galvenais, ka būs biezākas sienas, durvis – tagad jau bija tik plānas, ka visu koridorā var dzirdēt,” atzīst Ļ. Bauže.

 

Uzziņai

 

Gramzdas pagasta bibliotēka strādā:

otrdienās – no pulksten 11 līdz 19,

pārējās darbdienās – no pulksten 8.30 līdz 16.30.