Izstādē aplūkojamās rotaļlietas ir daļa no vienīgās privātās rotaļlietu kolekcijas Ungārijā. Kolekcionāre Marianna Karlocai ir dzimusi 1925. gadā Budapeštā (Ungārijā). Jau agrā jaunībā viņa saprata, ka vēlas strādāt ar bērniem. Pēc bērnudārza audzinātājas diploma iegūšanas 1948. gadā viņa nodibināja privāto bērnudārzu, bet tajā laikā tas bija ļoti neierasti. Šo bērnudārzu viņa vadīja vairākus desmitus gadu un ir audzinājusi apmēram 700 bērnu. Karlocai kundzei pašai ir trīs dēli, 15 mazbērni un 20 mazmazbērni.

 

Marianna Karlocai ar vīru un bērniem bieži devās ekskursijās. Skotijas ceļojuma laikā ģimene apmeklēja Edinburgas Bērnības muzeju (Museum of Childhood), tieši tad Karlocai kundze nolēma krāt Ungārijā atrodamās senās rotaļlietas, lai tās saglabātu. Kundze sāka vākt rotaļlietas no paziņām, meklēja tās pagrabos un bēniņos, ar sludinājumu palīdzību centās atrast retus eksemplārus. Meklējot senās rotaļlietas, viņa bieži uzrunāja nepazīstamus cilvēkus, klauvēja pie svešām durvīm un regulāri apmeklēja krāmu tirdziņus gan Ungārijā, gan ārzemēs. Pašlaik kolekcijā ir ap 5000 rotaļlietu, kuru lielākā daļa izgatavota 20. gadsimta 20.–30. gados.

Ungārijā vairākas reizes tika rīkotas rotaļlietu izstādes, pēdējā notika Tirdzniecības un viesmīlības muzejā Budapeštā. Karlocai kundzes mērķis ir Budapeštā izveidot rotaļlietu muzeju ar savas kolekcijas pastāvīgu ekspozīciju.

Marianna Karlocai kolekcionē ne tikai rotaļlietas, bet arī rotaļu un spēļu veidus, apļa un komandu spēles, ka arī dažādus origami veidus. Par šīm rotaļām un spēlēm ir izdotas vairākas viņas grāmatas.

Šī rotaļlietu ekspozīcija tika īpaši veidota Latvijas Nacionālajai bibliotēkai un ārpus Ungārijas tiek rādīta pirmo reizi. Par izstādi jāpateicas M. Karlocai kundzei, Latvijas Nacionālajai bibliotēkai un Ungārijas vēstniecībai Latvijā.

 

Karlocai kolekcijas rotaļlietas

Kolekcija ar vairāk nekā 5000 eksponātiem labi ilustrē Eiropas pilsonisko rotaļlietu kultūru19.–20. gadsimtā. Šajā laikā notika lielas pārmaiņas pilsētnieku dzīvesveidā, mainījās arī bērnu dzīve. Izveidojās pilsoņu mazās ģimenes, tika iekārtotas bērnu istabas un izplatījās ar ikdienas dzīvi saistītas rotaļlietas (leļļu mājas, saimniecības piederumi, transporta līdzekļi). Eiropā lielākie rotaļlietu ražotāji bija Vācijā, tādēļ kolekcijā dominē vācu rotaļlietas, bet ir arī ungāru, franču un angļu rotaļlietas. Neskatoties uz rūpnieciskās ražošanas izplatību, popularitāti nezaudēja amatnieku darbi. 

Vācijas, Austrijas un Itālijas mežainajos kokapstrādes novados attīstījās arī koka rotaļlietu amatniecība. Vairumtirgotāji šīs rotaļlietas nogādāja uz daudzām pasaules valstīm, arī uz Ungāriju. Kolekcijā ir Austrijā izgatavotās koka lelles, kuras, neskatoties uz to vienkāršību, bija ļoti iemīļotas meiteņu vidū. Tur izgatavotie koka dzīvnieki un rotaļu mēbeles bīdermeijera stilā oriģinālajās kastēs ir apskatāmi izstādē.

 

Kolekcijā ir pārstāvēti daudzi 20. gs. sākuma lielie vācu rotaļlietu ražotāji: Märklin & Bing, Lehmann un Schuco (Schreyer & Co.) ar mehāniskajām rotaļlietām, transportlīdzekļiem un konstruktoriem, Käthe Kruse, Margarete Steiff, Lenci, Ernst Heubach, Armand Marseille, Simon & Halbig, C. M. Bergmann, Kämmer & Reinhardt ar lellēm un tekstila rotaļlietām. Steiff rūpnīca, kas darbojas arī mūsdienās, sāka ražot rotaļu lācīšus, ko vēlāk nosauca par lācīti Tedi, jo tā sauca Amerikas Savienoto Valstu prezidentu Teodoru Rūzveltu. 20. gs. pašā sākumā kustīga, mūziku atskaņojoša rotaļlieta bērniem bija īpašs brīnums, arī šāda tipa rotaļlietas ir redzamas vitrīnās.  

 

20. gs. 20.–30. gados mēbeļu, interjera priekšmetu un sadzīves tehnikas ražotāji saprata, cik svarīgi ir uzrunāt bērnus kā pircējus, tādēļ tie sāka ražot rotaļlietas – sadzīves priekšmetus. Thonet mēbeļu ražotājs Vīnē sāka izgatavot maziņas mēbeles, Singer rūpnīca – spēļu šujmašīnas, bet Ungārijas Žolnas porcelāna rūpnīca – leļļu servīzes. Tas viss ir redzams ekspozīcijā. Paplašinājās arī attīstošo rotaļlietu un galda spēļu piedāvājums. Lai padarītu bērniem pieejamākas, tajā laikā pazīstamo ārzemju ražotāju spēles tika tulkotas uz citām valodām, arī uz ungāru valodu. 

 

Izstādes atklāšanā ar stāstu par izstādes ideju dalīsies Ungārijas vēstniece Latvijā Adriena Millere

Par savu kolekciju stāstīs Marianna Karlocai. Bērniem būs iespēja piedalīties vairākās darbnīcās: kopā ar Mariannu Karlocai iepazīt origami pasauli, videomateriālā vērot mehāniskās rotaļlietas kustībā un apskatīt tās izstādē, rotaļāties ar koka klucīšiem un izmēģināt citas spēles. 

Izstāde apskatāma no 8/10/2015 līdz 8/01/2017 Latvijas Nacionālās bibliotēkas 7.stāva ātrijā Mūkusalas ielā 3, Rīgā.