Jau 7.oktobrī mums atkal gaidāmi viesi, ar kuru palīdzību un aktīvu līdzdarbošanos vēlamies rosināt pasākuma apmeklētājus uz diskusiju “Lasītājs un sociologs: vienojošais un atšķirīgais viedokļos par grāmatu”.

 

Diskusijas galvenās varones šoreiz būs divas mūsu bijušās ilggadējās LNB kolēģes Silvija Sardiko un Ingrīda Kalinka.

 

Neliela informācija tiem, kuri nav strādājuši vienlaicīgi vai personiski nav pazinuši abas uz pasākumu aicinātās mūsu nozares speciālistes.

Silvija Sardiko ir strādājusi mūsu bibliotēkā no 1965. līdz 1999. gadam gan Komplektēšanas, gan Zinātniskās metodikas un bibliogrāfijas, gan Pētniecības nodaļā. No 1984.g līdz 1994.g. bijusi direktora vietniece, pēc tam bijusi Koordinācijas nodaļas vadītāja (1994-1999), kad arī veidojusi savulaik populāro izdevumu informācijas apmaiņai starp dažādu veidu Latvijas bibliotēkām Bibliotēku Vēstis. Bijusi arī LU lektore, lasījusi lekcijas Bibliotēku darbinieku tālākizglītības centrā. Pašlaik, būdama pensionāre, darbojas biedrībā “Aspazijas mantojums”, ir vairāki interesanti vaļasprieki – biškopība, ceļošana, lasīšana.

Ingrīda Kalinka LNB strādāt sākusi 1970. gadā, vēl būdama socioloģijas studente, tādēļ arī darbā izvēlējusies vairāk pievērsties tieši šai zinātņu nozarei. Strādājusi Pētniecības nodaļā, kur 70. – 80.tajos gados noticis rosīgs pētniecības darbs – veikta gan lasītāju, gan bibliotekāru socioloģiskā izpēte. Pēc profesijas būdama sociologs, iemīlējusi darbu bibliotēkā, tādēļ šeit arī aizvadījusi visu savu darba mūžu – līdz 2010. gadam. Tomēr daudziem LNB esošajiem un bijušiem darbiniekiem vairāk atpazīstama kā ilggadēja un pieredzējusi Arodkomitejas priekšsēdētāja. Pašlaik aizvada pensionāra dzīves priekšrocības, gan “strādājot” par vecmāmiņu, gan baudot citas aizraujošas dzīves jomas.

Silvija un Ingrīda savulaik bijušas kolēģes, sadarbojušās arī praktiskajā pētniecības darbā, kas aizvadītā gadsimta pēdējās desmitgadēs, atšķirībā no mūsdienām, Latvijā bija visai rosīgs. Mūsu valstī, kurā jau gadsimtiem ilgi bija veidojušās un koptas grāmatu lasīšanas tradīcijas, kā arī plašs bibliotēku un izdevniecību tīkls, attiecību izpēte trijstūrī grāmata – bibliotekārs – lasītājs tolaik bija nobriedusi un ļoti aktuāla. Kā nozīmīgākie tolaik veiktie socioloģiskie pētījumi minami “Grāmata un lasīšana lauku rajonā”, “Bibliotekāra un lasītāja mijiedarbība”, “Pagasta bibliotēka 20.gadsimta beigās”. Pētījumu mērķi un metodes bijuši atšķirīgi, tomēr tos vienojusi vēlme novērtēt grāmatas un bibliotēkas vietu un lomu gan lauku, gan pilsētu iedzīvotāju dzīvē, kā arī rosināt sabiedrisko domu bibliotēku atbalstam, jo grāmata – tas ir bijis un būs patvērums mūsu sirdij un prātam.

 

Šoreiz rudenīgi omulīgā atmosfērā abas vienkāršās, sirsnīgās, sievišķīgi šarmantās un sirdī vēl tik jaunās kundzes, veidojot savstarpēju sarunu ar klātesošajiem, lūgsim pastāstīt pasākuma pārējiem viesiem ne vien par viņu abu dzīves nozīmīgākajām grāmatām un interesantākajām epizodēm pētījumu tapšanas gaitā, lasīšanas un socioloģijas savstarpējo saikni, bet arī par bibliotekāra profesijas noslēpumaino pievilcību … un varbūt arī ceļošanu un citām interesantām un saistošām tēmām!

 

Laipni gaidīti 7. oktobrī plkst. 15.00 BKC Bibliotēkzinātnes un informācijas zinātnes literatūras lasītavā (Tērbatas ielā 75, 3. stāvā)!
 
Īpaši priecāsimies, ja savu dalību pasākumā pieteiksiet jau iepriekš, piezvanot uz lasītavu pa tālruni: 67312808 vai elektroniski: anda.saldovere@lnb.lv