Ar ko šī konference atšķīrās no citām?
Pirmkārt ar darba formu. Šī nebija tā  konference, kurā no tribīnes tiek bārstītas vispārīgas frāzes par bibliotēku izaugsmi un to lielo nozīmi sabiedrības attīstībā. Šajā konferencē, darbs notika vairākās paralēlās sesijās, strādājot darba grupās un iepazīstoties ar citu, bibliotēkās strādājošo, konferences dalībnieku pieredzi. Cik izdevusies vai neizdevusies būs konference bija atkarīgs no katra viena jo tā bija īstā vieta, lai dibinātu kontaktus un dalītos zināšanās ar turpat 300 kolēģiem no 36 pasaules valstīm.

 

2011. gada konferences tēma bija “Demokrātija. Inovācijas. Partnerattiecības.”

Pēdējo gadu laikā, strauji attīstoties tehnoloģijām, pastiprinoties globalizācijai , bibliotēkas nedrīkst palikt uz vietas, tām jāmainās līdzi, vairs neakcentējot visu uzmanību uz krājuma veidošanu, bet veidojot atbalstu sabiedrībai kopumā , ņemot vērā tās intereses un vēlmes un pielāgojoties katra reģiona savdabībai. Bibliotēkām jāiziet ārpasaulē un ārpasaulei jāienāk bibliotēkās, dibinot un uzturot partnerattiecības ar citām iestādēm, galveno uzsvaru liekot uz iedzīvotāju interesēm. Tā bija galvenā atziņa, kas vijās cauri visai konferencei.

 

Bija iespēja dzirdēt Dānijas, Vācijas un Ķīnas bibliotēku pieredzi, klausoties Jens Thorhauge (Danish Agency for Libraries and Media), Claudia Lux (Central and Regional Library, Berlin) un Chu Shuqing (Hangzhou Public Library) prezentācijās. Arī piedalīties interaktīvās sesijās “Are you building the Next Library?”, “Community Engagement Cafe – A Journey Around the world in Two Hours.”, kurā bija iespēja dalīties ar savu pieredzi partnerattiecību veidošanā savā bibliotēkā un “Building a Pulic Library from Scratch”.

 

Ceram, ka katram bibliotekāram reiz būs iespēja satikties ar bibliotekāriem no dažādām pasaules valstīm un saprast, ka darbs ko mēs darām ir atšķirīgs izpildījumā, bet idejiski tas ir līdzīgs vai mēs atrodamies Latvijā, Ķīnā, Dānijā vai jebkur citur pasaulē.