Pirmie savus stāstus LNB skaņu ierakstu studijā izstāstīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma, Igaunijas premjerministrs Tāvi Reivass, Lietuvas premjerministrs Aļģirds Butkevičs, kultūras ministre Dace Melbārde, izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete, LNB direktors Andris Vilks, bijusī Latvijas diplomāte Aina Nagobads-Ābola un “Europeana 1989” pārstāvis Franks Drauške (Frank Drauschke).

A.Nagobads-Ābola uzsver: “Baltijas ķēde ir pierādījums, ka mūsu tauta un Baltijas tautas kopā esam viena vienība, kas var lietas iekustināt. Nebija nekādi lielie apvērsumi, skaļie vēstījumi. Tautas, kurām bija harmonija, varēja arī samērā mierīgā ceļā ar lielu piepūli, un visiem piedaloties kaut ko izveidot. Tagadējos laikos, kur vairs harmonijas nav visā pasaulē, mums joprojām ir vienības sajūta.”

Pirmā Latvijas vēstniece Francijā, Latvijas Zinātņu akadēmijas Goda locekle un Latvijas Republikas pastāvīgās pārstāvniecības UNESCO padomniece Aina Nagobads-Ābola 1989. gada 23. augustā bija Francijā. Ar plašsaziņas līdzekļu starpniecību viņa sekoja līdz trīs Baltijas valstu iedzīvotāju akcijai un pēcāk par to ar lepnumu stāstīja saviem franču kolēģiem. Akcija “Baltijas ceļš” esot bijusi viena no Baltijas valstu vizītkartēm, kas Francijas iedzīvotājus iepazīstinājusi ar trīs Baltijas jūras piekrastē mītošajām tautām.

Klausīties Ainas Nagobads-Ābolas Baltijas ceļa stāstu.

Turpmākās astoņas nedēļas nogales publiskosim vienu no 23. augustā LNB skaņu studijā ierakstītajiem Baltijas ceļa stāstiem.

Līdz 30. oktobrim ikviens ir aicināts piedalīties UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas un Valsts kancelejas projektā “Baltijas ceļa stāsti”, savu stāstu uzrakstot un iesniedzot interneta vietnē http://www.thebalticway.eu/ vai arī ierunājot to LNB skaņu ierakstu studijā. Lai apmeklētu LNB skaņu ierakstu studiju, iepriekš jāpiesakās rakstot uz e-pastu studija@lnb.lv .