Par godu Salaspils memoriālā ansambļa 50 gadu jubilejai 2. novembrī plkst.17.00 Rīgas Centrālajā bibliotēkā (Brīvības ielā 49/53, 2.stāvā) notiks atceres pasākums, kurā kavēsimies atmiņās par Salaspils memoriāla tapšanu, kā arī klausīsimies idejās par memoriāla nākotni.

 

Pasākuma īpašais viesis ir arhitekts Gunārs Asaris, viens no septiņiem autoriem – arhitektiem un tēlniekiem, kuri pirms piecdesmit gadiem veidoja Salaspils memoriālu. Gunāra Asara atmiņu stāstījums palīdzēs izprast, kādos apstākļos tapa memoriāls, un kādēļ tas ir tieši tāds, kādu to redzam šodien. Pasākumā piedalīsies arī Daugavas muzeja direktors Zigmārs Gailis un arhitekte Līga Gaile, kuri pastāstīs par Salaspils memoriāla nākotnes vīziju, jo tieši šobrīd Latvijas Kultūras kanonā iekļautais tēlniecības un arhitektūras ansamblis pirmo reizi 50 gadu laikā piedzīvo renovāciju. Būs iespējams apskatīt arī fotogrāfa Laimoņa Stīpnieka fotogrāfijas, kurās iemūžināts Salaspils memoriāls pirms 50 gadiem. 

 

Salaspils memoriālais ansamblis ir pazīstamākā piemiņas vieta totalitāro varu radītajām cilvēces ciešanām. Memoriāls atrodas vietā, kur no 1941. līdz 1944. gadam pastāvošā nacionālsociālistiskās Vācijas okupācijas režīmā bija izveidota Salaspils nometne. Salaspils memoriāls tapa pēc 1959. gada konkursa visai sarežģītos apstākļos, jo prēmēto darbu autori – jaunie arhitekti Gunārs Asaris, Oļģerts Ostenbergs un Ivars Strautmanis uzaicināja tolaik pazīstamo Maskavas tēlnieku Ernstu Ņeizvestniju, bet kompartijas funkcionāri noraidīja viņa idejas un papildināja radošo kolektīvu ar partijas atzītiem māksliniekiem. Memoriāla autori ir arhitekti Gunārs Asaris, Oļģerts Ostenbergs, Ivars Strautmanis un Oļegs Zakamennijs, bet tēlnieki – Ļevs Bukovskis, Oļegs Skarainis un Jānis Zariņš. Viņi savulaik saņēmuši PSRS augstāko apbalvojumu – Ļeņina prēmiju. Salaspils memoriālais ansamblis atklāts 1967. gada 31. oktobrī.

 

Salaspils memoriālais ansamblis ir viens no lielākajiem šāda veida pieminekļu kompleksiem Eiropā – laikmetīgs mākslas darbs, kas guvis pelnītu ievērību arī ārzemēs un ierindojams tajā pašā Latvijas izcilo pieminekļu klasē, kur Brāļu kapi un Brīvības piemineklis. Memoriāls iekļauts Latvijas kultūras kanonā, kas ir izcilāko un ievērojamāko mākslas darbu un kultūras vērtību kopums, kas atspoguļo nācijas visu laiku nozīmīgākos sasniegumus kultūrā. 

 

Būsiet laipni gaidīti Salaspils memoriālā ansambļa 50 gadu jubilejai veltītajā pasākumā 2. novembrī plkst.17.00 Rīgas Centrālajā bibliotēkā (Brīvības ielā 49/53, 2.stāvā)! 

 

Vairāk informācijas par pasākumu bibliotēkā: 67181018