Karnevāla gājienā piedalījās ap 1500 bērnu, savukārt Daugavpils delegācijā bija bērni no Daugavpils Valsts ģimnāzijas, Daugavpils Saskaņas pamatskolas, Daugavpils Vienības pamatskolas, Daugavpils 3. vidusskolas, Daugavpils Centra vidusskolas, Daugavpils 15. vidusskolas, J. Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzijas. Skolēni bija čakli strādājuši visu gadu, piedalījušies un uzvarējuši domrakstu konkursā “Kā atmodināt Saulcerīti”, darinājuši karnevāla tērpus “Mans mīļākais grāmatas varonis”, lasījuši un vērtējuši grāmatas lasītveicināšanas programmā “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija”.

 

Pasākuma svinīgā atklāšanā Rātslaukumā no Rātslaukuma balkona visus dalībniekus uzrunāja Skumjais ķēniņš, kuram pievienojās 5 galvenie domrakstu konkursa laureāti, nolasot savus darba fragmentus. Latgales novadu pārstāvēja Daugavpils Valsts ģimnāzijas skolnieks Mārcis Pīnups.

 

Karnevāla dalībnieki, saņemot ķēniņa uzdevumu cīnīties ar melnajiem kraukļiem un atmodināt Saulcerīti, devās pa Akmens tiltu uz Gaismas pili (Latvijas Nacionālo bibliotēku). Pie Gaismas pils notika cīņa ar melnajiem kraukļiem, karnevāla dalībnieki pārkrāsoja melnos kraukļus baltus, tā vēstot, ka mūsdienu bērni ir zinātkāri un aktīvi grāmatu lasītāji.

 

Kad melnie kraukļi bija uzveikti, varēja doties iepazīt Gaismas pili. Pirmie Gaismas pilī devās 72 labāko domrakstu autori, laureātu vidū bija arī četri daugavpilieši – Laima Unzule, Jana Zabarovska, Oksana Grigorjeva un Mārcis Pīnups. Laureāti devās uz 11. stāvu, kur parakstījās īpašā grāmatā, paraksti kopā ar bērnu fotogrāfijām glabāsies Nacionālās bibliotēkas krājumos.

Pēc uzaicinājuma pārējie karnevāla dalībnieki devās izzināt Latvijas Nacionālo bibliotēku. Bibliotēkā tika organizētas daudzveidīgas aktivitātes pa stāviem: grāmatas bērniem „Garā pupa” un „No Rīgas līdz Rīgai: Tobiass un Tama lielajā Eiropas bibliotēku ceļojumā” atvēršanas svētki, multeņu parāde, uzziņu spēle „Kas? Kur? Kad?” u.c. Karnevāla noslēgumā spēlēja oriģināls un ar dzīves enerģiju pilns Dzelzs vilka jauno Jāņu orķestris.

 

Dodoties mājās, katram karnevāla dalībniekam tika iedota ceļamaize un uzdāvināta grāmata “Atmodināt Saulcerīti”, kurā apkopoti Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centra rīkotā domrakstu konkursa „Kā atmodināt Saulcerīti” 72 oriģinālākie rakstu darbi ar jaunradītām leģendām par Raiņa lugas „Zelta zirgs” tēliem – Saulcerīti un Antiņu. Šīs grāmatas eksemplārs būs pieejams arī Daugavpils publiskajās bibliotēkās un glabāsies bibliotēku lasītavās.

 

Izsakām sirsnīgu pateicību visiem domrakstu konkursa dalībniekiem, čaklajiem “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijas” ekspertiem, karnevāla gājiena organizatoriem un atbalstītājiem!