Projekts top, izmantojot praksi, ko angliski sauc crowdsourcing (to varētu latviskot kā “pūļa spēks”). Termins pirmo reizi parādījies 2006. gadā žurnāla Wired rakstā par uzņēmumiem, kuri biznesa problēmu risināšanu uztic nevis citai juridiskai personai, bet, izmantojot internetu, piedāvā to darīt lielam lietotāju skaitam. Šodien to lieto plašākā nozīmē – apzīmējot procesus, kad daudzi interneta lietotāji veic kādu uzdevumu vai atrisina problēmu.

Rakstniecības un mūzikas muzeja projekta dalībnieku uzdevums ir atrast un izvēlēties sev interesantākos, tēmai atbilstošos muzeja priekšmetus, kas tiks izmantoti, gan iekārtojot izstādi, gan prezentējot tos atsevišķā pasākumā pirms tam. Ne priekšmetu skaits, ne to veids nav noteikts, vienīgais ierobežojums ir krājuma saturs, piemēram, muzejā ir Raiņa pirmā vēstule Aspazijai, bet Brigaderes vēstuļu Langmeseram nav. Projekta mērķis ir palūkoties uz muzeja krājumu no apmeklētāja, ne speciālista viedokļa un saprast abu skatījumu atšķirības, kas citkārt, iespējams, netiek ņemtas vērā. Tā ir iespēja apmeklētājiem aktīvi iesaistīties muzeja piedāvājuma veidošanā, papildinot to ar savu unikālo vērtību izpratni.

Interesenti var pieteikties no 10. līdz 17. aprīlim, rakstot uz e-pastu komunikacija@rmm.lv, vai pa tālr. 67221956 (Inga Surgunte). Dalībnieku vecumam un izglītībai nav ierobežojumu. Krājuma izpētei tiks paredzētas aptuveni divas nedēļas, darba grafiku pielāgojot krājuma lasītavas darba laikam (no pirmdienas līdz ceturtdienai 9:00 – 17:00) un dalībnieku iespējām. Izvēlēto priekšmetu prezentēšana notiks pasākumā 2. maijā, kurā dalībnieki tiks aicināti uzstāties ar nelielu stāstījumu par izraudzīto priekšmetu un tā unikalitātes pamatojumu personiskā skatījumā. Materiāli tiks apkopoti un eksponēti izstādē Dzejmūzikas erotika, atsaucoties uz projekta dalībniekiem un viņu izteiktajiem viedokļiem.