Piektdien, 10.oktobrī Briselē, Beļģijā Eiropas Savienības Padomes dalībvalstu pastāvīgo pārstāvju komitejas sēdē izlozes kārtībā tika noskaidrotas trīs valstis – Latvija, Somija un Vācija, – kurām katrai būs iespēja izvēlēties vienu ekspertu Eiropas kultūras galvaspilsētas žūrijas panelim.

Eiropas neatkarīgo ekspertu panelis veic Eiropas kultūras galvaspilsētu atlasi, izvērtējot kandidātpilsētu spēju nodrošinātu augstas kvalitātes kultūras un mākslas saturu, kā arī vietējo iedzīvotāju līdzdalību, pasākumu potenciālo ietekmi uz ilgtermiņa kultūrpolitikas attīstības stratēģiju un Eiropas dimensiju.

Kultūras eksperti tiek aicināti izmantot iespēju un pieteikt savu kandidatūru, tiešsaistē aizpildot pieteikuma formu un pievienojot savu CV, kā arī motivācijas vēstuli. Pieteikuma forma

Ekspertam ir jābūt vismaz astoņu gadu pieredzei kultūras nozarē, kā arī pilsētu kultūras attīstībā. Tāpat nepieciešama vismaz piecu gadu pieredze, organizējot Eiropas kultūras galvaspilsētas vai citus līdzīga mēroga starptautiskus kultūras pasākumus.

Dalībvalstis ekspertu nominēšanai tiek izlozētas saskaņā ar ES Padomes īstenošanas lēmumu par praktisko un procesuālo mehānismu, saskaņā ar ko Padome ieceļ trīs atlases un uzraudzības žūrijas locekļus pasākumam “Eiropas kultūras galvaspilsētas” no 2020. līdz 2033. gadam. Pārējos ekspertus žūrijas panelim izvirza Eiropas Parlaments, Eiropas Komisija un Reģionu komiteja.

Eiropas kultūras galvaspilsētu komisijas darbības kārtības izstrādes laikā Latvija īpaši atbalstīja nacionālo ekspertu iekļaušanu Eiropas žūrijas sastāvā atlases procesā, kas arī tika iekļauts konkursa vadlīnijās.

Eiropas kultūras galvaspilsētu iniciatīva aizsākās 1985. gadā ar mērķi popularizēt Eiropas kultūru daudzveidību. Tituls uz gadu tiek vienlaicīgi piešķirts divām Eiropas pilsētām, ievērojot ģeogrāfisko līdzsvaru pēc iepriekš Eiropas Komisijā akceptētas hronoloģiskas valstu kārtības.

Interesenti līdz gada beigām var paspēt izbaudīt Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas programmu. 2015.gadā šo godpilno nosaukumu pārņems Pilzene Čehijā un Monsa Beļģijā. Eiropas kultūras galvaspilsētu „tituli” šobrīd ir sadalīti līdz pat 2018.gadam, bet par nākamajām kandidātpilsētām lems jaunizveidotais ekspertu panelis, kurā tiks iekļauts arī viens Latvijas izvirzīts kultūras eksperts.