Ir pirmdienas pēcpusdiena un Islande mūs sagaida ar saviem ziemeļu vējiem, neparasto dabu un skaistu vakaru. Esam ielidojuši dienā, kad būs redzama ziemeļblāzma. Un mums ir cerība to skatīt. Daudzi cilvēki pulcējušies pie Fahsabloui (Faxaflói) līča. Un patiesi to ieraugām, labāk, protams, doties prom no pilsētas uguņiem, bet arī tagad to redzam. Pirmais vakars pavadīts raugoties zvaigžnotās, ar zaļganu gaismu apvītās debesīs.

Otrdiena. Dodamies uz Reikjavīkas Pilsētas bibliotēku. Tur mūs sagaida Barbara – bibliotēkas direktore un projektu menedžeris Brjánn, mūzikas nodaļas bibliotekārs Valgeir. Runājam, diskutējam arī ar pārējiem kolēģiem. Reikjavīkas bibliotēkā izveidota Artotēka (lasītājiem iespēja nomāt mākslas darbus). Bibliotēka ir plaša un piedāvā daudzveidīgus pakalpojumus – brīnišķīga mūzikas lasītava ar Džonam Lenonam veltītu laika kapsulu, kuru būs jāatver 2040.gadā un tādas pasaulē ir tikai trīs, vinila platēm un daudziem ierakstiem, komiksu lasītava, bērnu nodaļa un daudzas meistarošanas iespējas (makerspace). Bibliotekāri aizrautīgi stāsta un rāda dažādas pieredzes, ko izmanto bibliotēkas lasītāji. Īpaši izmantota un pieprasīta ir ierakstu studija, kuru var lietot ikviens, kuram ir lasītājkarte. Bibliotēkas darbinieki lepojas ar daudzajiem projektiem, kuros piedalās, ar jaunām un inovatīvām pieredzēm, kuras izmanto savā ikdienas darbā – dizaina domāšana, dažādu ideju realizēšana, eksperimentēšana, lietotāju aptaujas un ieteikumi.

Islandē ir sajūtama patiesa brīvība, sejas maskas nav obligāti jāvelk, cilvēki ir daudz un droši nāk uz bibliotēkām, apmeklē veikalus un kafejnīcas. Pret Covid19 vakcinējušies visi bibliotekāri.

Dienas noslēgumā stāstam un rādam sižetus par Jelgavas Pilsētas bibliotēku. Esam vienisprātis, ka pakalpojumi un bibliotekāru aizrautība mums ir līdzīgi. Mēs varētu vēlēties plašākas telpas un vienkāršākas iespējas izmēģinat ko jaunu, eksperimentēt ar piedāvājumu, ja ir interese – turpinām, ja nav – nekas, izdomāsim ko citu, ieklausīsimies apmeklētāju vēlmēs. Tomēr mums ir daudz vairāk birokrātisku šķēršļu. Bet mēs ļoti cenšamies un esam inovatīvi, kolēģiem patika Jelgavas Pilsētas bibliotēkas veidotie video. Skatiet arī jūs: Jelgavas Pilsētas bibliotēka – YouTube

Savukārt, Reikjavīkas Pilsētas bibliotēka sadarbībā brīvprātīgo no Ķīnas izveidojuši jauku filmiņu par savu bibliotēku:  https://www.youtube.com/watch?v=QSwNqFu2VGQ

Trešdiena. Ārkārtīgi piesātināta diena. Apmeklējam vienu no 6 Reikjavīkas Pilsētas bibliotēkas filiālēm: Gerðuberg. Fantastiska bibliotēka. Te nu mēs redzam ēku, kas celta bibliotēkas vajadzībām, plašas, gaišas telpas, īpaši izstrādāts dizains, lai laimīgi būtu gan bērni, gan jaunieši, gan pieaugušie. Redzam arī grāmatas latviešu valodā. Īpaša atmosfēra jauniešu nodaļā ar interesantu un uzrunājošu interjeru un grāmatu muzejs jeb mistēriju pasaule ar tiiik īpašu atmosfēru. Neticami laba sajūta!

Turpinājumā sarunas ar kolēģiem par pilsonisko līdzdalību un pasākumiem bibliotēkās. Paldies Dögg Sigmarsdóttir un Guðrún Dís Jónatansdóttir par tik labi sagatavotām prezentācijām. Iepazinām bibliotēku visā tās daudzpusībā. Uzzinajām, ka projektu un inovāciju nodaļā strādā 12 cilvēki ar izglītību dažādās nozarēs. Un to patiesi var just gan tehnoloģiju, gan interjera, dažādu aizraujošu spēļu, lasītveicināšanas daudzveidībā. Piemēram, bibliotēkā var piedzīvot detektīvspēli, atrisinot kādu mistēriju, bibliotēkā skolēni var mācīties kopā ar atbalsta personālu, bibliotēkā var radīt mūziku vai vienkārši atrasties un socializēties gluži kā viesistabā.

Ceturtdiena. Ziemeļu mājas (The Nordic House) apmeklējums, kur bibliotēkā kolekcionēti dažādi iespieddarbi septiņās ziemeļvalstu valodās. Mūs sagaida Muminu izstāde, kas radīja māju sajūtu, jo Mumini ciemojušies arī Jelgavas Pilsētas bibliotēkā, to atbalsta Somijas vēstniecība. Redzam kārtējo Artotēku, kur bez maksas var saņemt kādu mākslas darbu, nepieciešama tikai lasītājkarte (par to gan jāmaksā 12 eiro gadā). Bibliotēku septembrī apmeklējuši vairāk kā 1000 apmeklētāji. Tā ir izveidota kā kultūras, izglītības un brīvā laika pavadīšanas telpa, par to liecina bibliotēkā atrodošais pianīns, izstādes, jaukas sēdvietas. Arī par šo bibliotēku var teikt, ka ļoti skaists dizains, vairākos līmeņos izkārtotas grāmatas un citi iespiedteksti. Patika īpaši izveidota lasītājkarte no koka.

Un noslēgumā apmeklējām Islandes Nacionālo & Universitātes bibliotēku. Pirmie iespaidi: daudz studentu, daudz apmeklētāju, daudz jautājumu bibliotekāriem, kuri strādā informācijas centrā. Bibliotēka izceļas ar to, ka tās krājumā kopš 1996.gada atrodas Islandes Sieviešu vēstures arhīvs. To dibināja Anna Sigurðardóttir kopā ar Svanlaug Baldursdóttir un Else Mia Einarsdóttir – izcilas Islandes sievietes. Sieviešu vēstures arhīva mērķis ir reģistrēt, saglabāt un apkopot dokumentus par sieviešu vēsturi, izplatīt šīs zināšanas un veicināt pētījumus. Šī ir vienīgā šāda veida kolekcija Islandē.

Bibliotēkā atrodas plaša Rokrakstu nodaļa ar aptuveni 15 000 rokrakstiem un aptuveni 1300 privātiem arhīviem.

Bibliotēka piedāvā izcilas telpas studijām un pētniecībai kā arī ērtu piekļuvi bibliotēkas materiāliem gan elektroniskā, gan drukātā veidā.

Un visbeidzot, dodoties mājup, baudām Islandes ainavu, kur pļavās ganās zirgi un aitas, kur burbuļo un kūp geizeri, kur kalnos izveidojušies gleznaini krāteri, kur savu varenību rāda ūdenskritumi. Brīžiem sajūta kā redzot “Mēness ainavu”. Islandes ekonomika balstās galvenokārt uz zvejniecību un zivjapstrādi, alumīnija un ferosilikona ražošanu. Pēdējos gados valsts ieņēmumus arvien vairāk papildina tūrisms – īpaši ekotūrisms un vaļu vērošana. Islande ir viena no savdabīgākajām pasaules valstīm – līdzīgas tai nav nevienas. Tā valdzina ar neskartu dabu un iespēju būt klāt „pasaules rašanās procesos”.

 

Informācija pārpublicēta no http://www.jelgavasbiblioteka.lv/