Struberga kungu sagaidījām ar grāmatu izstādi, kurā iekļautas viņa ceļojumiem veltītās grāmatas – 
“Ceļojumu mozaīka”, “Tuvie Austrumi”, “Trīs pērles Āzijas kaklarotā”, “Dienvidamerikas odiseja”, “Sapņu zeme Austrālija”. Neierasti, bet patiesi P. Strubergs rakstījis arī par pazīstamo personību “Anatolijs Danilāns. Dakteris ar atvērtu sirdi”, tikpat atklāti – par savu dzīvesvietu grāmatā “Jūrmalas sirds atmiņu lokos”. Grāmatā “Latvijas leģendas” nodaļā “Kā Āgenskalna puikas padomju laika karogam “Nāves sodu izpildīja”, viņš atceras savas bērnības pasauli. Prieks par lasītājiem, kuriem gan zināmi, gan lasīti minētie nosaukumi.

Bet nu jau bibliotēkas plauktos atrodamas arī citas vērtīgas grāmatas par Austrāliju, piemēram, Ingunas Daukstes Silasproģes “Tāla zeme, tuvi ļaudis” par latviešu dzīvi Austrālijā. Atgriežoties pie pašiem austrāliešiem – atgādinām, ka varat lasīt Ievas Puķes grāmatu “Svētdienas sala”, krokodilu mednieka Arvīda Blumentāla un Rimanta Ziedoņa kopdarbu “Nacionālais dēkainis – krokodilu mednieks”, Andra Tidriķa “Tālskatī Austrālija” un grāmatu krievu valodā, bet ne mazāk interesantu – I.Železnovas un I.Ļebedeva “Еще одно открытие Австралии”.  Savukārt nodaļa “Австралия, Океания и Антарктида” lasāma grāmatā “100 великих чудес природы”. Par Austrāliju rakstījis arī Aleksandrs Vovnijs grāmatā “Cilvēks Austrumos”. Austrāliju un Jaunzēlandi grāmatā “Septiņjūdžu zābakos” aprakstījusi Aina Zemdega. Par Austrāliju rakstīts krāšņajā izdevumā “Gids pasaules apceļotājam”. Par Dienvidameriku, savukārt varam lasīt tikpat košā izdevumā “100 pasaules skaistākās pilsētas” un grāmatas “Kontinentos un valstīs” nodaļā, kas tā arī nosaukta – “Dienvidamerika”.

 

Satikšanās iemesls nav tikai rakstītais vārds, bet gan autora klātienes saruna par pasaulē mazāko kontinentu. Pasākuma viesis kā īstens ceļotājs, no savām mājām Jūrmalā, ieradās ar autobusu, interesējoties par jaunceļamo Kultūras centru un jau eksistējošām Stopiņu iestādēm, arī par bibliotēku. Vērojams, ka Strubergs ir cilvēks, kurš interesējas un mēģina atcerēties visu. Tostarp, ceļojumu ceļabiedrus no Ulbrokas. 

 

Ceļošana ir Pētera liekākais hobijs un varētu teikt, pat – dzīvesveids. Savus ārvalstu braucienus viņš aizsācis, strādājot Latvijas Olimpiskajā komitejā. Darbs gribot, negribot palīdzējis, nokļūt valstīs, kurās tobrīd norisinājusies olimpiāde. Taču ceļojumu “garšu” viņš izjutis jau agrā bērnībā, lasot, ceļotāju piedzīvojumus žurnālā “Atpūta”. Sapņiem ir spēja piepildīties, ja vien tie ir īsti.  P. Strubergs Austrālijā bijis trīsreiz. Apceļota visa valsts un iegūtas krāsainas foto atmiņas par neparasto Austrālijas dabu. Klausoties stāstījumā un vērojot foto ilustrācijas, sajūtam sevi līdzi ceļojot, skatot Austrālijas ainavas, dabas mākslas veidojumus – klintis, kalnus, smiltājus, eksotiskos ziedus. Arī to, kas svešā zemē izraisa bailes un atšķirīgo – lielo karstumu, čūskas, zirnekļus, krokodilus un citus zvērus. 

 

P. Strubergs pabijis ne tikai Austrālijā, bet arī citās – aptuveni 82 pasaules valstīs.  Tostarp apceļotas arī Dienvidamerikas teritorijas – Argentīna, Čīle, Bolīvija un Peru. Rakstnieks un ceļotājs darbojas arī Latvijas Klaidoņu brālībā. Vislielākais nopelns ir rakstnieka grāmatas, kas ļoti spilgti atklāj dažādu valstu kultūru – dabu, tradīcijas, cilvēkus un notikumus. Tikai vērīgam, jūtīgam ceļotājam lemts to nodot dokumentētā veidā. Ar nepacietību gaidīsim nākamo autora grāmatu. 

 

Lielu prieku sagādāja Struberga kunga līdzņemtie suvenīri – ķengurs ar visu ķengurēnu, bumerangs un citi priekšmeti. Īpaši pasākuma apmeklētājiem patika no ceļojumiem pārvestās galvassegas. Bet mums, bibliotēkas darbiniecēm, savukārt patika plašais pasākuma apmeklētāju pulks. Paldies visiem, kas piedalījās pasākumā, jautāja un saņēma atbildes un labprāt fotografējās ar mūsu viesi.

 

2018. gada 26. marts

 

 

Informāciju sagatavoja:

Ieva Mūrniece,

Daiga Brigmane

Ulbrokas bibliotēka