Rīgas Centrālās bibliotēkas (RCB) filiālbibliotēka „Vidzeme” ir īpaša ar to, ka visus darbības gadus no dibināšanas 1926. gadā līdz pat mūsdienām tā atrodas vienā ēkā – Rīgā, Brīvības gatvē 206, kas ir vietējas nozīmes koka arhitektūras piemineklis.

 

Ēkas un bibliotēkas vēsture līdz 1940. gadam ir dziļi un pamatīgi pētīta jau iepriekš, taču ir viens posms, par kuru pašā bibliotēkā ir saglabājies maz liecību. Tas ir laiks, kurš ietver varas maiņas un likteņa pagriezienus – laika posms no 1940. gada līdz 80. gadu vidum. Materiāli par šo laika posmu, pateicoties Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta finansiālajam atbalstam projektā „Rīgas Centrālajai bibliotēkai – 110”,. tika meklēti Latvijas Nacionālajā arhīvā.

 

Arhīvā atrastie dokumenti – pārskati, darbības plāni u.tml. – atspoguļo laikmetam raksturīgas iezīmes. Piemēram, dokumentācija tika veidota arī krievu valodā, ja latviešu valoda bibliotēkas vadītājam sagādāja problēmas; atbilstoši padomju ideoloģijas prasībām tika komplektēts fonds, savukārt no bibliotēkas krājumiem tika izslēgti padomju iekārtai naidīgu ideoloģiju atspoguļojoši dokumenti; politiski nevēlami vadītāji un darbinieki tika atstādināti un nomainīti ar citiem.

 

Arhīva materiālos atspoguļotasi arī tādas laikmeta iezīmes kā grāmatu izsniegšanas punkti rūpnīcās, kopmītnēs, vasaras nometnēs u.c. Rīgas bibliotēkas uzņēmās šefību par citu Latvijas pilsētu bibliotēkām („Vidzemei” tās bija Jelgavas un Jelgavas apriņķa bibliotēkas, rūpnīcas „Vairogs” bibliotēka un Druvienas pagasta bibliotēka). Plāni un pārskati atspoguļo arī tālaika masu darba formas – mutvārdu žurnālus, literārās tiesas, bērnu rītus, tematiskas lekcijas, piemēram, „Imperiālisti – mūsu lielākie ienaidnieki” u.tml.

 

No savas puses RCB filiālbibliotēka „Vidzeme” interesentiem piedāvā pagājušā gadsimta 40. – 70. gados izdotu grāmatu kolekciju, kā arī atsevišķus žurnālu izdevumus, tādus kā „Zvaigzne”, „Veselība” u.c. Aplūkojot bibliotēkas vecās inventāra grāmatas, varēsim iepazīties ar tālaika komplektēšanas politiku. Izstādē eksponēti arī aizvadīto gadu metodiskie materiāli, bibliotekārās tehnikas minimums, kā arī prasības, ko tālaika publiskajai jeb masu bibliotēkai izvirzīja LPSR Valsts bibliotēka un Kultūras ministrija. Tādējādi izstādē apkopotas pagājušā gadsimta vidus politisko un ideoloģisko vērtību un kultūrvēsturisko notikumu liecības.

 

Izstādes sagatavošanas gaitā iegūtā informācija tiks digitalizēta un iekļauta RCB novadpētniecības datubāzē. Tā būs labs izziņas avots skolēniem, studentiem, skolotājiem un visiem, kas interesējas par Rīgas kultūras vēsturi un arhitektūras pieminekļiem, bet bibliotekāriem tā būs iespēja atskatīties uz aizvadīto gadu mantojumu un novērtēt, cik garš un pārmaiņu pilns ceļš noiets līdz šodienai.

 

Kontaktinformācija bibliotēkā: tālr. 67181217