Preses konferencē piedalīsies Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende, LNB direktors Andris Vilks, Reto grāmatu un rokrakstu nodaļas vadītāja Ināra Klekere, kā arī vadošie satura veidošanas speciālisti. 

Lai iepazīstinātu plašāku sabiedrību un medijus ar šo tik nozīmīgo papildinājumu LNB krājumam, kopā ar preses konferenci tiek atvērta arī izstāde “500+ : ieskats 2012. gada LNB krājuma jaunieguvumos”. 

2012. gada septembrī Kultūras ministrija piešķīra 207 357.00 LVL papildu finansējumu Latvijas Nacionālās bibliotēkas satura attīstībai. Krājuma un informācijas resursu kvalitāte ir viens no svarīgākajiem priekšnoteikumiem, lai LNB jaunajā ēkā uzsāktu darbu kā moderns kultūras un zināšanu centrs  –  tas ir pamats kvalitatīviem un mūsdienīgiem pakalpojumiem. Tādēļ Latvijas Nacionālā bibliotēka ar lielu gandarījumu un pateicību saņēma ziņu par piešķirto papildu finansējumu. Tas deva iespēju daļēji izlīdzināt lielo samazinājumu (vairāk nekā 50%) jaunu informācijas resursu piedāvājumā un kvalitātē, ko LNB piedzīvoja pēdējo 5 gadu laikā.

Par papildu finansējumu būtiski tika palielināta tā krājuma daļa, kura Gaismas pilī tiks izvietota brīvā pieejā – tas nozīmē, ka šie izdevumi atradīsies lasītāju zonā un viņi paši bez bibliotēkas speciālistu starpniecības varēs tos izvēlēties un paņemt lasīšanai. 

Kopumā brīvpieejas krājumam no KM papildus ir iegādātas vairāk nekā 6500 vienību gan Latvijas, gan ārzemju izdevumi – jaunākā, aktuālākā nozaru literatūra. Ar kultūrvēsturiski nozīmīgiem, unikāliem un retiem materiāliem (ap 1500 vienību) ir papildināti LNB speciālie krājumi, starp tiem 16.-17.gs. reti izdevumi, vairāk kā 350 vēsturiskas, 20.gs. sākumā izdotas Latvijas vietu atklātnes, vairāk kā 50 Bellacord skaņuplates ar latviešu mūzikas ierakstiem, latviešu grāmatu grafikas klasiķu O. Ābelītes, A. Junkera, R. Plēpja, pazīstamu latviešu literātu personālo arhīvu materiāli u.c. Papildus finansējums ir ļāvis būtiski paplašināt un uzlabot e-resursu piedāvājumu LNB lietotājiem: par 108 grāmatām ir pieaugusi LNB e-grāmatu kolekcija, kopš gada sākuma ir pieejama EBSCO eBooks datubāze (vairāk nekā 50 000 dažādu nozaru e-grāmatas), kā arī humanitāro un sociālo zinātņu žurnālu arhīva JSTOR visas kolekcijas u.c.