No 2022. gada 26. līdz 29. jūlijam Dublinā, Īrijā, notika IFLA 87. Pasaules bibliotēku un informācijas kongress – vadošais nozares profesionāļu notikums. Pēc trim attālinātiem gadiem, šogad tas klausītājus pulcēja klātienē, tomēr vairāki pasākumi bija skatāmi tiešsaistē.

Aicinām noskatīties kultūras stratēģa un digitālā pioniera Maikla Pītera Edsona (Michael Peter Edson, ASV) runu “Klimats, konflikts, kopiena: Bibliotēku loma degošā pasaulē”, kas notika 28. jūlijā no 15.45 līdz 16.45 pēc Latvijas laika.

Bibliotēkas ir pieradušas darboties vispāratzītās autoritātes un uzticības robežās. Taču 21. gadsimta prasības, tostarp klimata ārkārtas situācija, konflikti un straujas tehnoloģiskās un sociālās pārmaiņas, uz bibliotekāru profesiju iedarbojas kā patiesības serums vai rentgena starojums, atklājot nepilnības bibliotekāru darba konceptuālajos pamatos.

Šajā provokatīvajā un iedvesmojošajā runā Maikls Pīters Edsons izmanto 25 gadus ilgušo darbu bibliotēku un muzeju sektorā, lai argumentētu, ka ir nepieciešama atjaunināta bibliotekārisma koncepcija, lai atbildētu uz mūsdienu svarīgākajiem jautājumiem par kultūru, sabiedrību un pārmaiņām.